Otflow maakt met reefermat kans op Nieuwe Heldenprijs

0

Otflow is een van de genomineerde voor de Nieuwe Heldenprijs van de regio Rotterdam. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf ontwikkelde een 11 meter lange mat van gerecycled papier/karton dat de luchtstroom in reefer containers verbetert en daardoor de temperatuur tijdens zeetransport optimaal houdt. Dat resulteert erin dat minder fruit hoeft te worden weggegooid. Dat betekent minder financieel verlies voor de ladingeigenaar en minder voedselverspilling.

De Nieuwe Helden Prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt als spin-off van de Rotterdamse Ondernemersprijs. De onderscheiding is bedoeld voor ondernemers van jonge bedrijven die innoveren en daarmee een aantoonbare positieve impact hebben op een maatschappelijk relevant thema.

De andere twee genomineerden zijn Bio4Life uit Capelle aan den IJssel, dat wereldwijd zelfklevende composteerbare etiketten en materialen levert, en Juuve uit Rotterdam, dat via een app toegang geeft tot de (elektrische) deelauto’s van het bedrijf.

Temperatuurverschillen

Otflow is opgericht door Otto de Groot en ontwerper Ronald Hagenstein. Ze werden dit jaar ook al opgenomen in de KVK Innovatie Top 100 (82e plaats). Met de speciale bodembedekking blijft de luchtverdeling in fruitcontainers 30 procent stabieler tijdens overzees transport.

Vooral rond de evenaar is het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur groot. Dan vormt de binnendringende warmte in de container vaak een probleem. Doordat de luchtcirculatie in containers niet optimaal is, wordt de lucht achterin de container vaak te warm waardoor het fruit daar ongewenst rijpt.

Luchtstroom

Dit is een bekend probleem. Om het tegen te gaan plaatsen exporteurs vaak op amateuristische wijze stukken karton om de luchtstroom te manipuleren. De Groot: “In de expertise die ik de afgelopen 35 jaar heb opgedaan bij HDG (expertisebureau gespecialiseerd in groente en fruit), heb ik veel methodes gezien om de luchtstroom te beïnvloeden. De strekking van het verhaal? Iedereen doet maar wat. Daarom vond ik het tijd worden voor een goed én simpel product met een bewezen werking.”

Minder claims

De Otflow-mat bestaat uit platen samengesteld uit karton, papier en een waterresistente coating. Die platen worden op de vloer van de container gelegd, waarna de met fruit geladen pallets er bovenop komen te staan.

De ‘ademhalingssnelheid’ van het fruit daalt door de betere temperatuur, waardoor het verser op de plaats van bestemming aankomt. “Als gevolg hiervan krijgen de betrokken partijen minder claims en neemt het financieel verlies af”, aldus De Groot.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.