- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOptimisme in de cruisevaart om terugkeer naar ‘normaal’

Optimisme in de cruisevaart om terugkeer naar ‘normaal’

- Advertentie -

Delen

Na moeilijke jaren ziet de rivercruisesector het vaarseizoen bij de start met vertrouwen tegemoet. Voor vrijwel alle Europese rivieren trekt de vraag naar cruisereizen weer aan. Hoewel de sector ook de komende jaren nog de nodige uitdagingen zal moeten trotseren, overheerst het optimisme. Want een cruise is en blijft nu eenmaal voor veel mensen een bijzondere belevenis.

Daniel Buchmüller is voorzitter van de Europese brancheorganisatie IG RiverCruise en Chief
Services Officer
bij River Advice. Hij is begin maart naar de toerismebeurs ITB in Berlijn geweest. Daar heerste volgens hem een zeer goede stemming. “Ook onze sector verwacht dat 2023 een goed jaar wordt. 2024 belooft zelfs nog beter te worden. De vraag naar cruisevaarten trekt weer aan. In alle vaargebieden; op de Rijn, de Franse rivieren en de Donau. Alleen voor reizen op de Beneden-Donau is vanwege de oorlog in Oekraïne nog geen vraag.”

Blauw oog

Met deze vooruitzichten kan de cruisevaart eindelijk weer terugkeren naar een normale situatie. De coronacrisis heeft er hard ingehakt, zo ook de hoge brandstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Je ontkomt niet aan investeren in vergroening, want de eisen worden steeds strenger 2022 was voor veel spelers in de sector een mager jaar. Daniel Buchmüller: “Vorig jaar zijn veel mensen op cruisevaart gegaan met een voucher die ze nog hadden uit de coronaperiode. Het was dus niet zo dat de inkomsten weer binnenstroomden, want dat geld was al uitgegeven.”

“Bovendien werd het jaar gedomineerd door lage waterstanden. We hebben gelukkig het einde van het seizoen nog een beetje kunnen oprekken. De meeste zijn er met een blauw oog vanaf gekomen.”

Belevenis

Voor dit jaar ziet het er een stuk beter uit. De eerste schepen zijn al uitgevaren.  “Een cruise is en blijft een belevenis. Het is dan ook best bijzonder om een nieuwe regio te
ontdekken vanaf het water. Nu maar hopen dat het weer dit jaar een beetje meewerkt.”

“Mij hoor je niet klagen als het af en toe regent. Schepen hebben water nodig en we hebben deze winter weinig sneeuw gehad. Aan lage waterstanden zullen we ons deels moeten aanpassen door schepen te bouwen met een beperkte diepgang. Er zal de komende jaren ook meer gebaggerd moeten worden.”

“Het is een samenspel van meerdere factoren. Zowel de wal- als de waterzijde zullen investeringen moeten doen om de klimaatverandering het hoofd te bieden en de klimaatdoelen die we onszelf gesteld hebben te behalen.”

Personeel

Net als de vrachtvaart heeft de cruisevaart moeite om voldoende gekwalificeerde werknemers aan te trekken. “We leiden veel op en doen er alles aan om het werk aan boord van de schepen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. We staan open voor zijinstromers, maar het blijft een lastig vraagstuk.”

“De lonen stijgen momenteel sterk, wat ook logisch is. Een kwestie van vraag en aanbod.”

Vlootvergroening

De sector investeert in het verduurzamen van de vloot, zij het nog enigszins aarzelend. “Je ontkomt er niet aan, want de eisen worden steeds strenger. Wie niet vergroent, komt nu al in de problemen, doordat hij bijvoorbeeld niet meer mag aanleggen in steden als Amsterdam.”

“De vraag is wel met welke brandstof wij in de toekomst door willen gaan en welke schepen een batterij-elektrische aandrijving zullen krijgen. Je hebt hier ook de walkant bij nodig, die voorzieningen voor walstroom moet realiseren.”

Nieuwbouwgolf

“Er zullen schepen uit de vloot verdwijnen doordat investeringen niet meer de moeite zijn of omdat het bouwtechnisch niet mogelijk is om ze duur­zamer te maken”, verwacht Daniel Buchmüller.

“Anderzijds zullen ook nieuwe schepen worden toegevoegd aan de vloot. Op dit moment is een bescheiden aantal nieuwe schepen in aanbouw. Zodra er meer duidelijkheid komt welke brandstoffen zich gaan doorzetten, verwacht ik dat er weer een nieuwbouwgolf op gang komt.”

⇒ Lees de Cruisespecial van 2023 in de Binnenvaartkrant van 28 maart.

tekst: Sarah de Preter

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -