Historie van vermaarde Rederij Koenigsfeld vastgelegd

4

Rederij Koenigsfeld is een bekende naam uit de binnenvaarthistorie. Die geschiedenis is nu uitgezocht en vastgelegd door Vereniging De Binnenvaart. De aprileditie van het zes keer per jaar verschijnende verenigingsblad is grotendeels gewijd aan de vermaarde Rotterdamse rederij.

De periodiek Binnenvaart van deze maand is daarmee een special over Koenigsfeld. De rederij werd opgericht in 1868, maar had haar wortels in 1810. Tot 1978 hebben er schepen van Koenigsfeld gevaren. De opkomst en ondergang is nu gedocumenteerd.

Talrijke stoom- en motorschepen, volgepakt met stukgoedlading, onderhielden decennialang een beurtdienst tussen bestemmingen aan de Rijn. Later stapte de rederij als een van de eerste bedrijven over op het containervervoer, exploiteerde zij een duwvloot en was Koenigsfeld operator van een containerterminal.

De Alsatia (foto G. Dexheimer)

Nooit eerder gepubliceerde foto’s

In 33 pagina’s wordt de geschiedenis van het bedrijf in geuren en kleuren beschreven. Er zijn maar liefst zestig afbeeldingen van de vloot bij afgedrukt. Daaronder nog nooit gepubliceerde foto’s uit het archief van de inmiddels overleden Gunter Dexheimer. De foto’s kwamen speciaal voor dit nummer beschikbaar dankzij Rolf Diesler, de contactman van Vereniging De Binnenvaart in Zuid-Duitsland. Ook  de volledige vlootlijsten van de rederij, inclusief dochterbedrijf ROBA, zijn in deze speciale uitgave van magazine Binnenvaart opgenomen.

Bestellen

De circa 3.000 leden van Vereniging de Binnenvaart ontvangen het blad automatisch. Anderen kunnen dit nummer voor 10 euro (inclusief portokosten) bestellen via [email protected] of postbus 24066, 3007 DB Rotterdam.

De Teutonia (foto F. Bubenheim)

4 reacties

  1. Toen ik een jaar of 13 was voeren mijn neven, Klaas en Brucht Bonnes op schepen van Koeningsfeld. Jaren later op mijn 20e heb ik op de boekhouding gewerkt. Jammer dat de rederij er niet meer is. Ik ben nu 75. Leuke herinneringen aan die tijd aan de Willemskade.

  2. Wat leuk om te lezen. Brugt bonnes was mijn vader. Ik ben “geboren” op de Lombardia Helaas zijn deze leuke heren er niet meer.

  3. leuk om dit te lezen he liane, ik ben erg benieuwd welke jaren opa daar gevaren heeft, zouden we ergens nog personeel administratie kunnen vinden ? of kan iemand dat ergens vinden welke jaren en op welke boot iemand gevaren heeft? ik hoor graag en dat maakt onze zoekstuk een stuk makkelijker.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.