Open Monumentendag: de elf van Rijkswaterstaat

0

Met moderne, maar ook monumentale objecten werkt Rijkswaterstaat aan vlot en veilig (scheepvaart)verkeer en een goede waterhuishouding. Op zaterdag 14 september kan het publiek elf van deze monumenten bewonderen tijdens Open Monumentendag 2019.

Rijkswaterstaat beheert ruim 200 monumenten. Daarvan stelt de dienst op zaterdag 14 september zes vuurtorens (Westkapelle, Noordwijk aan Zee, Hellevoetsluis, Texel, Urk) en vijf sluizen (Haringvlietsluizen, Prinses Beatrixsluis, Ottersluis, Helsluis en het Sluiscomplex Delden) open. Allemaal monumenten die stuk voor stuk meer over de geschiedenis van Rijkswaterstaat én Nederland vertellen.

Op 14 september zijn de Haringvlietsluizen te bezoeken. (foto Rijkswaterstaat)

Haringvlietsluizen

Breng tijdens de Open Monumentendag bijvoorbeeld een bezoek aan de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein en ontdek tijdens een rondleiding alles over de werking van de sluisdeuren, de renovatie van het sluiscomplex en de nieuwe 3e kolk. Of bekijk de Haringvlietsluizen van binnen én van buiten. Deze ‘kraan van Europa’ voert jaarlijks 30 miljard kuub water af en beschermt Nederland als stormvloedkering tegen het zeewater.

Of beklim één van de oudste vuurtorens van ons land in Hellevoetsluis en kom tijdens een stadswandeling meer te weten over de maritieme geschiedenis van de stad. Of bezoek vuurtoren Eierland op Texel, die met achtergebleven kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog de sporen van de geschiedenis laat zien.

Alle monumenten zijn gratis toegankelijk. Alle informatie over openingstijden en activiteiten is te vinden op de RWS-pagina over Open Monumentendag 2019.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.