Ook Amsterdam heeft nu elektronische neuzen

0

Na Rotterdam heeft ook de Amsterdamse haven nu een netwerk van “eNoses”. Deze elektronische neuzen signaleren 24 uur per dag veranderingen in de luchtsamenstelling en dus ook stank en vervuiling.

Met de 41 eNoses wil de overheid beter zicht krijgen op en optreden tegen stankoverlast. Als de samenstelling van de lucht afwijkt, kan de bron worden opgespoor.

 

Klachten

Boven bepaalde grenswaarden geeft de eNose een signaal af aan de centrale meldkamer van de Omgevingsdienst. Via een netwerk van sensoren is het mogelijk de herkomst van de geur te traceren. De Omgevingsdienst monitort de gegevens, koppelt de data van de eNoses aan klachten van bewoners en probeert in samenwerking met de havenbedrijven hier iets aan te doen.

 

Dampretoursystemen

De initiatiefnemers zijn Havenbedrijf Amsterdam, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied,  Provincie Noord-Holland en havenbranchevereniging ORAM. ‘De emissies zijn de afgelopen jaren al aanzienlijk afgenomen door onder meer de invoering van dampretoursystemen bij alle olieterminals’, stellen ze. ‘Met behulp van de eNoses kan nu een volgende stap worden gezet.’

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.