- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOnderzoek naar renovatie Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

Onderzoek naar renovatie Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de planfase van de renovatie van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl definitief gegund aan combinatie Witteveen+Bos / Royal HaskoningDHV. De advies- en ingenieursbureaus gaan onder meer onderzoek doen naar het in de juiste staat brengen van de oevers van de hele hoofdvaarweg en de voorbereiding van het contract voor een deel van de realisatie.

De komende jaren voert de combinatie Witteveen+Bos / Royal HaskoningDHV een integraal onderzoek uit naar “de vervangingsopgaven en optimalisaties die nodig zijn” om de hoofdvaarweg te laten voldoen aan de Richtlijnen Vaarwegen. Dat komt bovenop de lopende projecten.

Natuurvriendelijke oevers

“Dit doen we samen met bestuurlijke partners en de omgeving”, aldus Rijkswaterstaat. “De mogelijkheden voor het vervangen van de oeverconstructies is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Waar het mogelijk is, worden deze vervangen door natuur- en diervriendelijke oevers.” Ook de remmingwerken bij bruggen, lig- en wachtplaatsen, het onderwaterprofiel van de vaarweg en het verwijderen van de sluis Terherne maken deel uit van het onderzoek.

Rinze Herrema, projectmanager namens de combinatie, vertelt: “De opgave is om deze vaarweg op een maatschappelijk verantwoorde manier te renoveren. De eerste stap is om te prioriteren waar investeringen gedaan moeten worden en tot transparante besluiten daarover te komen. Daarbij worden de vele belangen van stakeholders, zoals de twee provincies en de aanliggende gemeenten langs de vaarweg gewogen en wordt geoptimaliseerd op maatschappelijke meerwaarde.”

“In onze aanpak voor deze opdracht staan twee punten centraal: we gaan samen voor het maximaliseren van de duurzaamheidsdoelstellingen en met de bouw en inrichting van een dataroom, waar alles in samenkomt, gaan we echt datagedreven werken. Deze ambities van Rijkswaterstaat maken dat wij dit project graag willen doen.’

ondertekening voor onderzoek HLD
De ondertekening (vlnr): Leonie Koops, Business Line directeur Infrastructuur en Mobiliteit Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs, Ingeborg Ligtenberg, Programmamanager Portfoliomanagement Rijkswaterstaat Programma’s, Projecten en Onderhoud en Ard Verweij, Business Unit directeur Transport & Planning Noord-Oost Royal HaskoningDHV Nederland. (foto Rijkswaterstaat)

Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl

Rijkswaterstaat rondt de planfase af in 2023. Daarna volgt de aanbesteding voor de uitvoering. De verwachting is dat het echte werk in 2025 kan starten.

Rijkswaterstaat is sinds 2014 eigenaar en beheerder van Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. Het werkt aan de verbetering van de hoofdvaarweg voor een vlotte, veilige en duurzame doorvaart. Naast de vervangings- en renovatiewerkzaamheden wordt een aantal bruggen vervangen.

“Zo is toename van de scheepvaart mogelijk en is de weg vrij voor meer transport over water. Dit is goed voor de noordelijke economie, de filedruk en de reductie van de uitstoot van CO2.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -