Nu inschrijven voor Brandstof CO2mpetitie

0

Op 1 maart start weer de Binnenvaart Brandstof CO2mpetitie. Binnenschippers, reders en (haven)diensten strijden om de grootst mogelijke brandstofbesparing te behalen. Net als bij de editie van 2010 duurt de wedstrijd acht maanden en zijn er vijf klassementen. Inschrijven kan nu.

De Binnenvaart Brandstof CO2mpetitie wordt voor de vierde keer georganiseerd. De formule om de besparing per schip te berekenen wordt aangepast. Tot nu toe werden alle gegevens over brandstof, lading en kilometers eerst bij elkaar opgeteld en daarna vergeleken met de gegevens over de referentieperiode. Door deze rekenmethode was er geen inzage in het exacte brandstofverbruik per tonkilometer. Aangezien die informatie wel gewenst is, heeft het Platform VoortVarend Besparen besloten om in de toekomst alle gegevens per reis te laten registreren.

Beter inzicht
“Dit kost deelnemers iets meer tijd, maar de deelnemers krijgen hierdoor ook zelf een beter inzicht in het verbruik per tonkilometer. De CO2mpettie wordt hierdoor nog spannender, omdat de nieuwe berekening een goede vergelijking mogelijk maakt tussen de prestaties van de verschillende deelnemende schepen, dit versterkt de onderlinge competitie.”
Dit jaar is overigens een overgangsjaar voor de nieuwe rekenmethode. De deelnemers kunnen wennen aan de nieuwe manier van registratie, maar zijn nog niet verplicht om de informatie per reis te registreren. Daarom wordt de berekening in 2011 nog op de oude manier gedaan. Voor de deelnemers die in de gehele periode op de nieuwe manier hun gegevens hebben geregistreerd is er een speciale prijs.
Voor de registratie van de gegevens is er de speciale website: www.ikvaarzuinig.nl. Deze website kan ook worden gebruikt voor registratie van verbruiksgegevens zonder deelname aan de wedstrijd.

EICB
De CO2MPETITIE wordt als altijd geïnitieerd door het Platform VoortVarend Besparen. Nieuw is dat die voortaan niet meer door Agentschap NL maar door Expertise & Innovatie Centrum Binnenvaart wordt georganiseerd. Voor de deelnemers verandert er niet veel omdat dezelfde website wordt gebruikt.

Inschrijven
Iedere binnenvaartschipper, reder of dienst (zoals haven-, loods-, sleepdienst) kan meedoen. In de CO2mpetitie wordt rekening gehouden met verschillende schepen, ladingsoorten en routes. Zo zijn er verschillende klassementen en wordt het brandstofverbruik vergeleken met de eigen prestatie van het schip in het verleden.
Ook schippers die verwachten niet veel brandstof te kunnen besparen, moedigt het platform aan om mee te doen. “Schippers laten als deelnemer zien dat zij actief letten op brandstofverbruik en hiermee CO2-uitstoot reduceren. Daarmee dragen zij bij aan het groene imago van de binnenvaart.” De deelnemers van de CO2MPETITIE zijn herkenbaar aan de geblokte deelnemersvlag.
Op de website www.voortvarendbesparen.nl is de wedstrijd te volgen. Daar staan straks alle deelnemers vermeld en worden tussenstanden gepubliceerd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.