- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNorth Sea Port verliest vooral bij zeevaart lading door corona

North Sea Port verliest vooral bij zeevaart lading door corona

- Advertentie -

Delen

In de havens van North Sea Port is in het eerste halfjaar van 2020 32,4 miljoen ton via de zeevaart overgeslagen. Dat is 4,2 miljoen ton of 11,5 procent minder dan in 2019.

“De coronacrisis liet zich – zoals verwacht – pas echt in het tweede kwartaal voelen. Vooral de overslag van massagoederen deelt in de klappen.” Aldus de havenbeheerder van Gent, Vlissingen en Terneuzen.

Wel meer containers

De dalende cijfers zitten in alle sectoren, uitgezonderd bij de containers. Vloeibare bulk daalde met 17,3 procent (1,8 miljoen ton), de droge bulk nam met 7,2 procent af (1,3 miljoen ton), roro-vervoer liep zelfs met 29 procent (0,5 miljoen ton) terug en breakbulk ging er 13 procent (0,7 miljoen ton) op achteruit.

De overslag van containers ging er juist 5,4 procent op vooruit. North Sea Port meldt: “De groei in de containeroverslag blijft zich ook nu nog steeds verderzetten. Een aantal bedrijven wist de laatste drie jaar immers nieuwe (lijn)diensten aan te trekken. Een blijvende opsteker.”

De coronacrisis liet zich vooral tijdens het tweede kwartaal zien. Nu was de daling 16,4 procent. In het eerste kwartaal ging het nog om een min van 6,6 procent.

Binnenvaart

Bij de binnenvaart noteerde North Sea Port de eerste jaarhelft een overslag van 28 miljoen ton ten opzichte van 29,5 miljoen ton in 2019. Dat is een daling van 5 procent.

“De overslag via binnenvaart houdt beter stand in vergelijking tot zeevaart”, constateert North Sea Port. Dat komt voornamelijk door het betere eerste kwartaal. Toen scoorde de binnenvaart nog een plus van 4,2 procent ((0,6 miljoen ton) ten opzichte van 2019.

In het tweede kwartaal was het verlies bijna net zo hoog als bij de zeevaart: 14 procent (2,1 miljoen ton). De daling is terug te vinden in dezelfde sectoren als bij de zeevaart.

Licht herstel

De coronacrisis stopt de gestage groei, aldus North Sea Port, “en hakt stevig in op de goederenoverslag. De grensoverschrijdende haven kijkt echter uit naar een licht herstel van de goederenoverslag via zeevaart en binnenvaart naar het einde van het jaar toe.”

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -