- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNoordelijke ‘maritieme coalitie’ gaat voor groene hoofdrol

Noordelijke ‘maritieme coalitie’ gaat voor groene hoofdrol

- Advertentie -

Delen

De maritieme sector in Noord-Nederland bundelt alle kennis en kunde om de technologische stap te maken naar schone, ‘groene’ scheepvaart en gedigitaliseerde scheepsbouw. Een consortium van 21 rederijen, scheepswerven, toeleveranciers, laboratoria, hogescholen en de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt hiervoor een Europese subsidie van 1,4 miljoen euro.

De Green Maritime Coalition, opgericht op initiatief van de Groninger Maritime Board en Conoship International, wil vooroplopen in de transitie naar grootschalige emissieloze scheepsbouw en scheepvaart. Hierbij worden uiteenlopende innovatieve technieken gebruikt zoals waterstofvoortstuwing, Redox-Flow-batterijen, VentiFoil-windvoortstuwing, CO2-afvang aan boord en robotisering van bouwprocessen.

Wereldspeler

“De energietransitie biedt de innovatieve Noord-Nederlandse maritieme industrie grote mogelijkheden om een belangrijke wereldspeler te worden in ontwikkelen en leveren van groene technologieën voor de scheepvaart”, aldus Guus van der Bles, directeur Development bij Conoship International. “Samenwerking tussen bouwers, technologie-ontwikkelaars, rederijen en kennisinstellingen is hiervoor essentieel, tezamen met het digitaliseren van de bouwprocessen om toekomstige emissieloze schepen ook in Noord-Nederland te bouwen. Ondersteuning vanuit de provincie, EFRO en SNN stimuleert de gezamenlijke planvorming en versnelt innovaties en ontwikkeling van deze regio.”


Projectpartners Green Maritime Coalition

Conoship International
MSN
Holthausen Clean Technology
eCONOwind
Bouman Industries
Bijlsma Wartena
Koninklijke Niestern-Sander
Eekels Technology Cadmatic
Wijnne & Barends’ Cargadoors- en Agentuurkantoren
Wagenborg Shipping
ROC Friese Poort
Stichting NHL Stenden Hogeschool
Rijksuniversiteit Groningen


Cheque

De Groningse gedeputeerde IJzebrand Rijzebol overhandigde op woensdag 13 juli een cheque aan de initiatiefnemers van het innovatieproject: 1,4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

“De maritieme sector in Noord-Nederland is sterk en het belang voor de werkgelegenheid is groot. De komende jaren maakt deze sector de transitie naar duurzame scheepvaart. Ik ben verheugd dat deze uitdaging wordt opgepakt in een unieke samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen. Een Noordelijk maritiem innovatie-ecosysteem kan zich ontwikkelen tot een banenmotor.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -