- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe zeevaartschool bijna klaar

Nieuwe zeevaartschool bijna klaar

- Advertentie -

Delen

De bouw van de school voor de Zeevaart, Energy en Productietechnologie (ZEP) van de Noorderpoort in Delfzijl is nagenoeg afgerond. De nieuwe school krijgt een onderkomen op één van de mooiste plekjes in Delfzijl: naast de oude zeesluis van het Oude Eemskanaal met weidse blik over de haven en de Eems.

De nieuwe zeevaartschool verrijst naast de oude zeesluis. (foto Henk Zuur)

Met enig vuurwerkspektakel werd 21 september vorig jaar de officiële starthandeling voor de bouw verricht door gedeputeerde Wilma Mansveld, burgemeester Emme Groot van Delfzijl en Harm Post, directeur van Groningen Seaports, Naast maritieme opleidingen worden in het nieuwe gebouw ook opleidingen voor energie en productietechnologie gehuisvest.

Voortdurend in beweging
De ontwikkelingen in Delfzijl en in de Eemshaven brengen veel opleidingsmogelijkheden met zich mee. Noorderpoort wil de komende decennia met een modern schoolgebouw flexibel op de opleidingsvragen van het bedrijfsleven inspelen.
De nautische opleidingen van het Noorderpoort zijn als de zee zelf: voortdurend in beweging. Zo zijn diverse opleidingen sinds kort ingebed in een Maritiem Academie en kunnen leerlingen voor de specialisatie on- en offshore windenergie binnen afzienbare tijd praktijkervaring opdoen aan een 1:1 exemplaar ‘knutselmolen’.

Maritieme Academie
In februari werd het hoogste punt van de nieuwbouw van de School voor Zeevaart, Energie- en Productietechnologie (ZEP) in Delfzijl bereikt. Het nieuwe gebouw wordt het centrum van het nieuwe technisch-maritieme domein in de Eemsdelta-regio.
Met energie als middelpunt zullen daarnaast de maritieme en procesopleidingen in en/of vanuit het nieuwe centrum worden aangeboden. Bert-Jan Hakvoort, directeur Noorderpoort Contract en directeur van het ZEP, hierover: “Parallel met de nieuwbouw is het Noorderpoort onder de noemer ‘Maritieme Academie’ een samenwerkingsverband aangegaan met andere maritieme opleidingsinstituten in Noord-Nederland, zoals die van Amsterdam, Terschelling, IJmuiden en Harlingen. Doel is niet alleen het delen van kennis en uitwisselen van docenten, maar ook een sterkere presentatie naar grote opdrachtgevers. Door de verbreding zijn we in staat grote leads aan te nemen, die elke onderwijsinstelling afzonderlijk nooit zou kunnen realiseren.”

Garantie op werk
De aanmeldingen voor de diverse maritieme opleidingen aan het ZEP in Delfzijl overtreffen volgens Hakvoort alle verwachtingen. “Het is echt booming. Opvallend is de participatie van ouders in het kiezen van een opleiding van hun kinderen. Veel meer dan in het verleden willen beide partijen een garantie dat een opleiding ook echt leidt tot betaald werk. Voor de specialisatie ‘on- en offshore windenergie’ kunnen we die garantie zonder meer geven. En zo goed als een leerling ‘autotechniek’ ervaring opdoet met een echte auto, zo kunnen de leerlingen ‘windenergie’ straks sleutelen aan een echte windmolen. Compleet met rotorbladen en turbine. We hebben er een aantal aangeschaft en bekijken op dit moment waar ze geplaatst gaan worden.”
De nieuwe Zeevaartschool Abel Tasman wordt 3.300 vierkante meter groot en wordt volgende maand opgeleverd.

(Henk Zuur)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -