- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe regeling laad- en lostijden vertaald

Nieuwe regeling laad- en lostijden vertaald

- Advertentie -

Delen

De nieuwe regeling laad- en lostijden en overliggelden die sinds 6 juli van kracht is, is nu ook beschikbaar in het Duits, Engels en Frans. Die versie kunnen buitenlandse bevrachters, verladers en binnenvaartschippers opvragen bij het CBRB, Kantoor Binnenvaart en verladersorganisatie EVO.

Het tijdelijk besluit dat minister Schultz van I&M heeft vastgesteld, regelt de verplichtingen van opdrachtgevers en vervoerders wanneer niets contractueel is vastgelegd op het gebied van laad- en lostijden en overliggelden. Het oude besluit dateerde nog uit de tijd voor de afschaffing van de schippersbeurs.
In de nieuwe regeling, waarvoor vertegenwoordigers van verladers en binnenvaartondernemers adviseerden, staan kortere laad- en lostijden en hogere overliggelden.. Dat moet zorgen voor een sneller en efficiënter laad- en losproces.

In uren berekend
De laad- en lostijden worden nu berekend in uren en niet meer op basis van vier tijdvakken van zes uur. Een ander verschil is dat de laad- en lostijden nu ononderbroken doorlopen van maandag 06.00 uur tot en met zaterdag 18.00 uur. In het oude besluit telden de avond en nacht niet mee.
Er is sprake van overligtijd wanneer de laad- of lostijd wordt overschreden. Hierover is de opdrachtgever een schadeloosstelling in de vorm van overliggeld verschuldigd aan de vervoerder. De vervoerder kan voortaan aanspraak maken op een korte lostijd als hij zijn aankomst op de laad- of losplaats ruim van tevoren meldt. De opdrachtgever kan daardoor immers een kraan en een laad -of losploeg tijdig bestellen.

Twee jaar van kracht
De nieuwe regeling vervangt het oude Besluit laad- en lostijden en overliggelden 1991 en is twee jaar geldig. Het besluit kwam er op voorspraak van vervoerders en verladers. Minister Schultz nam dat advies over, maar beperkte de werkingsduur. Ze koos voor een tijdelijke wettelijke regeling omdat marktpartijen volgens het mededingingsrecht bij een overligclausule voor bevrachtigingsovereenkomsten geen bijbehorende tarieven en ligtijden mogen publiceren. Dit mag wel in de vorm van een algemene maatregel van bestuur (Besluit), waar de overheid ook achter staat.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -