- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMeer onderzoek nodig naar opwaardering vaarweg naar Heerenveen

Meer onderzoek nodig naar opwaardering vaarweg naar Heerenveen

- Advertentie -

Delen

 

Het verbreden van de vaarweg vanaf het Prinses Margrietkanaal naar Heerenveen is door Provinciale Staten van Friesland van de agenda gehaald. De uitbreiding zou voldoende onderbouwd zijn. Eerst is aanvullend onderzoek nodig.

Volgens Provinciale staten ontbrak in een recent rapport over de Friese vaarwegen een langetermijnvisie. “Naar verwachting komt het onderwerp eind dit jaar weer op de agenda”, aldus een woordvoerder van de provincie Friesland.

 

Onveilig

De vaarroute naar Heerenveen gaat langs watersportdorp Terherne. De dorpsbewoners en recreanten zijn faliekant tegen de plannen. Volgens hen is intensievere beroepsvaart onveilig voor de mensen op het water en bovendien is er grote kans op schade aan de oevers. Daarnaast zouden eilandjes waar nu nog gerecreëerd kan worden, moeten verdwijnen. Plaatselijk Belang Terherne eiste daarom dat er meer onderzoek zou komen.

Provinciale Staten liet weten het daarmee eens te zijn en heeft Gedeputeerde Staten opdracht gegeven nieuw onderzoek te doen en met een beter plan te komen. “Geluiden als zou het ermee te maken hebben dat er in Heerenveen te weinig grote bedrijven zitten en het daardoor niet interessant genoeg is om de vaarweg te verbreden, zijn ons niet bekend”, weerlegt de woordvoerder geluiden die rondzoemen in Terherne.

 

Petitie

Om de opwaardering van de vaarweg tegen te houden, werd eerder nog een petitie gestart door diverse partijen. De petitie werd door ruim 1.400 mensen ondertekend.

De handtekeningen zijn 29 maart aangeboden aan Commissaris van de Koning Arno Brok. Dat gebeurde voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten waarin het besluit over de vaarweg genomen zou worden. In de daaropvolgende vergadering van 12 april gaven alle fracties aan dat het plan niet waterdicht was.

Verantwoordelijk Gedeputeerde Sietske Poepjes zegde daarop toe met een nieuw voorstel te komen. Wat betreft de visie gaf zij aan zich niet alleen te focussen op het Prinses Margrietkanaal, maar ook op het gewenste gebruik van zijtakken van het Prinses Margrietkanaal.

Of nu ook de verbreding van de vaarweg naar Drachten alsnog in het plan wordt opgenomen, kon de woordvoerder niet aangeven. Dat voorstel werd al eerder door Gedeputeerde Staten geschrapt.

 

foto: De Jousteabrug over het Nieuwe Heerenveense Kanaal. (foto Udo Ockema)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -