- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsMaritiem Museum viert 150 jaar 'waterproof'

  Maritiem Museum viert 150 jaar ‘waterproof’

  - Advertentie -

  Delen

  Precies 150 jaar geleden kwam klassebureau Lloyd’s Register naar Nederland. Om dit jubileum te vieren begint op zaterdag 9 juni in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling Waterproof: Veiligheid op zee.

  Bijna alle schepen die de Nederlandse wateren bevaren, zijn onderworpen aan intensieve inspecties, uitgevoerd door klassebureaus. Om ervoor te zorgen dat ze zeewaardig en veilig zijn.

   

  Roddelen in een koffiehuis

  Lloyd’s Register ontstond in een Londens café, dat rond 1700 erg populair was onder maritieme handelaren, verzekeraars en reders. In die tijd was de kwaliteit van schepen lastig vast te stellen, doordat er nog geen regels waren vastgelegd.

  In het koffiehuis van Edward Lloyd gingen de roddels over maritieme mankementen uitgebreid over tafel. Het bracht de eigenaar op het idee om al die kennis te bundelen. Hij begon een nieuwsbrief en bouwde een spreekstoel, waar aanwezigen het laatste scheepvaartnieuws met elkaar konden delen. Hieruit ontstond in 1760 het eerste klassebureau, Lloyd’s Register.

   

  Scheepsrampen

  In Waterproof komen bezoekers er – ter gelegenheid van het 150-jubileum van Lloyd’s Register Nederland – achter wat allemaal komt kijken bij het bouwen van een betrouwbaar schip. Zij ontdekken de uiteenlopende werkzaamheden van inspecteurs (ook wel: surveyors) en zien hoe de regelgeving steeds wordt aangescherpt door veranderingen in de scheepsbouw en door scheepsrampen. Zo werden tankers dubbelwandig, meer reddingssloepen verplicht en doodlopende gangen aan boord verboden. Ook is milieubescherming in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden.

   

  Museum van het jaar

  Waterproof is de eerste tentoonstelling van het Maritiem Museum als museum van het jaar. Op vrijdag 18 mei werd bekend dat het Rotterdamse museum de BankGiro Loterij Museumprijs heeft gewonnen. Het museum kreeg een recordaantal stemmen van het publiek.

  Waterproof: Veiligheid op zee is vanaf zaterdag 9 juni 2018 te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Lloyd’s Register Foundation.

  foto’s: Lloyd’s Register

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -