Luchtkwaliteit Amsterdamse haven gaat vooruit

0

De luchtkwaliteit in het Amsterdamse havengebied is in 2013 weer verder verbeterd ten opzichte van 2012. Dat blijkt uit luchtmetingen die dagelijks door de GGD worden uitgevoerd. Ook nam het aantal (geur)klachten sinds 2010 af (van 231 naar 123).

Havenbedrijf Amsterdam constateert in het nieuwe luchtkwaliteitsrapport tevreden dat de investeringen in het verbeteren van de luchtkwaliteit werkt. Ook zouden Europese milieumaatregelen hun vruchten afwerpen.
Op vijf punten in het havengebied worden fijnstof, stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2), ozon (O3) en benzeen, tolueen en xyleen (BTX) gemeten. Het totaal daarvan neemt steeds verder af. ‘Op alle meetpunten wordt ruimschoots voldaan aan de Europese norm’, aldus Havenbedrijf Amsterdam.
‘Ook de maatregelen van de Europese Unie hebben hieraan bijgedragen. Zo is de concentratie SO2 succesvol afgenomen doordat brandstoffen vanaf 2010 minder zwavel mogen bevatten.’

Walstroom
Havenbedrijf Amsterdam draagt zelf actief bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het doet dit door schone schepen een korting te geven op havengeld, het aanleggen van walstroom zodat binnenvaart- en riviercruiseschepen hun motor uit kunnen doen als ze zijn afgemeerd en door samen met olieterminals dampverwerkingsinstallaties te installeren. Deze installaties voorkomen dat benzinedamp vervliegt en zorgen voor beperking van geuroverlast.
Tot slot is Havenbedrijf Amsterdam begonnen haar patrouillevloot te vervangen voor schonere schepen. Deze schepen hebben relatief milieuvriendelijke dieselmotoren en opslag voor afgewerkte vloeistoffen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.