Lezing over 100 jaar Prins Hendrik Internaat

0

In 1915 opende Prins Hendrik het naar hem genoemde schippersinternaat in Vreeswijk. Bij de reünie kwamen afgelopen augustus circa 1.200 oud-leerlingen en -personeelsleden naar het Prins Hendrik Internaat. Op zaterdag 21 november besteedt ook Museumwerf Vreeswijk aandacht aan het 100-jarige internaat. Jaap Boersema geeft een presentatie met gebruikmaking van uiteenlopend documentatiemateriaal.

 

Vreeswijk

Schipper Boersema, voormalig staflid van het PHI, vertelt onder meer over de school, het vervolgonderwijs, over de reden waarom juist in Vreeswijk een schippersinternaat werd opgericht en over de achtergronden van het onderwijs aan schipperskinderen.

Aan bod komen ook de uitbreidingen. Oorspronkelijk vonden huisvesting en scholing plaats in één gebouw. Later werd de accommodatie uitgebreid met spoorwagons, passagiersschepen en noodgebouwen. Er werd een apart schoolgebouw bijgebouwd en men ging over van grote naar kleinere groepen (met 16 kinderen). Boersema vertelt ook over de “transporten” waarbij de kinderen onder begeleiding met de trein naar de belangrijkste havensteden gingen én ook weer werden opgehaald.

 

Cultureboat

Voorafgaand aan de lezing is een korte presentatie van de video Museumwerf redt Cultureboat van Jan de Vries. De film brengt het werfavontuur in beeld van de Machiel 4 (bekend als de Utrechtse hasjboot), die in 2014, na tientallen jaren, eindelijk voor onderhoud naar de werf kon. De werfbeurt en het Utrechtse schip trokken veel aandacht.

 

Programma

13.30 uur: Ontvangst in het Theehuys
14.00 uur: video Museumwerf redt Cultureboat van Jan de Vries
14.45 uur: pauze
15.00 uur: presentatie Honderd jaar Prins Hendrik Internaat door Jaap Boersema
16.00 uur: napraten in het Theehuys

Reserveren
Toegang: € 4,00 (inclusief twee consumpties)
In verband met de voorbereidingen graag tijdige plaatsreservering via museumwerf@museumwerf.nl of via (030) 601 87 70 (tijdens kantooruren).
Museumwerf Vreeswijk is gevestigd aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Het terrein is rolstoelvriendelijk.

 

(foto’s: collectie Jaap Boersema)
(foto’s: collectie Jaap Boersema)

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.