Haven Rotterdam versterkt banden met China

0

De Bank of China en het Havenbedrijf Rotterdam gaan samenwerken om de relatie tussen China en Nederland verder te versterken. Deze intentie hebben ze vandaag vastgelegd in een overeenkomst. De ondertekening vond plaats tijdens het Nederlandse staatsbezoek aan China.

Dong Weijian (president van de Bank of China Shanghai RMB Trading Unit) en Allard Castelein (CEO van Havenbedrijf Rotterdam) bekrachtigden de samenwerking. Castelein neemt deel aan het staatsbezoek aan China onder leiding van koning Willem-Alexander. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, en directeur Zhao van het Rotterdamse kantoor van de Bank of China waren bij de ondertekening aanwezig.

De Bank of China is een van de vijf grootste commerciële staatsbanken in China. Met de samenwerking zullen de bank en het HbR elkaar ondersteunen in het ‘identificeren, aantrekken en ontwikkelen van zakelijk kansen op het gebied van onder andere logistiek, containers, scheepvaart en spoorinfrastructuur’.

 

One Belt, One Road

Dit strategische partnerschap richt zich met name op de ‘One Belt, One Road’-strategie van de Chinese overheid. China is in 2013 begonnen met het uitdragen van een nieuwe zijderoute (een historische verwijzing naar de oude handelsroute tussen Europa, Midden-Oosten en Azië). Er wordt vanuit China – zowel door de overheid als door bedrijven – geïnvesteerd in onder meer logistieke infrastructuur om de verbinding met opkomende economieën in Eurazië en Europa te versterken.

Het geheel van verbindingen over land en zee (maar ook van bijvoorbeeld financiële systemen) wordt gevat onder de term “One Belt, One Road”. De haven van Rotterdam ziet hierin een rol voor zichzelf weggelegd als logistiek knooppunt.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.