Lean & Green gaat ‘Off-Road’

0

Samen met ruim honderd bedrijven en logistieke regio’s lanceerde de Topsector Logistiek donderdag 8 december het landelijke actieprogramma Lean & Green Off-Road.  Vóór 2020 willen de deelnemende bedrijven op internationale routes 80 procent van hun vervoer van de weg halen en overhevelen naar het water en spoor.

Ze gaan dat doen door bundeling en slim gebruik van die andere modaliteiten. Dat principe staat in de logistiek bekend als ‘synchromodaal vervoer’. Topsector Logistiek en Connekt (dat Lean & Green uitvoert) organiseerden daarover een conferentie in Ouwehand Dierenpark Rhenen.

Bas Kersten van Bolsius, een van de deelnemende verladers, zei: “Met dit programma kunnen we onze logistiek eenvoudig en snel verbeteren. Lean & Green Off-Road zorgt voor juridische zekerheid. Via een app maak je snel de juiste verbindingen met andere verladers in de regio om het vervoer efficiënter te organiseren.”

80 procent over water en spoor

“Natuurlijk houd je altijd 10 procent voor- en natransport van en naar de terminals, en ook zo’n 10 procent moet je reserveren voor traditioneel wegvervoer in het geval van onvoorziene omstandigheden. Maar het leeuwendeel – zo’n 80 procent – gaan we structureel verplaatsen naar andere modaliteiten, zoals het spoor.”

In het regionale actieprogramma NewWays Noord-Brabant bouwt Bolsius samen met Samsung en geselecteerde vervoerders al aan een gezamenlijke corridor tussen Brabant en Poznan in Polen. Een groot deel van de lading gaat straks per trein. “Dat levert een enorme economische en maatschappelijke winst op. Hier kunnen andere verladers en vervoerders via het landelijke en de regionale actieprogramma’s eenvoudig en snel op aansluiten”, klonk Kerstens uitnodiging.

 

Slimme duurzame logistiek

Lean & Green Off-Road is landelijk actief en heeft al in een aantal regio’s samenwerkingsovereenkomsten gesloten. Met NewWays en ook met het neutrale logistieke platform Zeeland Connect. Zeeland kwam eerder dit jaar in het nieuws met de uiensector, die dankzij Lean & Green Synchromodal 1,5 miljoen kilometer van de weg haalt en daarmee zo’n 1500 ton CO2 bespaart.

Op 8 december sloot ook de provincie Gelderland aan, met deelnemende bedrijven als Aviko, KraftHeinz, Interface, Intersnack en Nutreco. De Gelderse gedeputeerde Bea Schouten: “De provincie Gelderland werkt nauw samen met het bedrijfsleven om de economie een boost te geven. Daarnaast is Gelderland een groene provincie. Samen met Connekt en de Topsector Logistiek kunnen we via Lean & Green Off-Road een grote slag maken voor een slimme, duurzame logistiek vanuit deze regio.”

lean-green-off-road
Gedeputeerde Bea Schouten met Harsha Dijk, programmamanager Lean & Green van Connekt: Gelderland gaat ook Off-Road.

Lean & Green

Lean & Green Off-Road wil via een regionale aanpak opschalen naar synchromodaal vervoer van en naar Nederland. Met het actieprogramma wil Connekt ruimte op de wegen creëren voor een betere doorstroming van het personenverkeer en het binnenlandse wegvervoer.

Lean & Green loopt al langer. Ruim 500 bedrijven in acht Europese landen maken zich sterk voor concrete doelstellingen op het gebied van CO2-reductie, met als ultiem doel zero emissie.

Om de ambitieuze doelstelling te realiseren presenteerde het actieteam van Lean & Green Off-Road op 8 december een aantal maatregelen:

·       Samen met de regio’s wordt gebouwd aan een ‘impact-netwerk’ met eind 2017 een landelijke dekking.
·       Regionaal programmamanagement is in handen van neutrale partijen als provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en onderwijsinstellingen. Zij worden ondersteund door het landelijke actieprogramma.
·       Binnen het netwerk gaan verladers en vervoerders in hun eigen regio samenwerken rondom gemeenschappelijke herkomsten en bestemmingen van vracht.
·       Door samenwerkingsschaal kunnen verladers en vervoerders eenvoudig en snel nieuwe vrachtcorridors opzetten en bestaande vrachtcorridors opschalen. Niet enkel door samenwerking binnen de eigen regio maar juist ook door samenwerking tussen de verschillende regio’s.
·       De Legal Office biedt deelnemende verladers en vervoerders juridische zekerheid en glashelder (merk)veiligheid in de samenwerking.
·       De weConnektApp sluit verladers eenvoudig en snel aan bij de ontwikkeling, opstart en opschaling van gemeenschappelijke vrachtcorridors.

Foto’s: Paul Ridderhof

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.