- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJan van Seumeren zoekt liefhebber voor botterjacht Fides

Jan van Seumeren zoekt liefhebber voor botterjacht Fides

- Advertentie -

Delen

Jan van Seumeren praat bevlogen als hij het heeft over het redden van oude, mooie schepen. Veel maritiem erfgoed is dankzij hem behouden gebleven. Maar door zijn leeftijd moet hij nu afscheid nemen van zijn botterjacht Fides.

Hij ziet de Fides het liefst in Zeeland terechtkomen, de geboorteprovincie van
het schip. “Het is het statenjacht van Zeeland”, stelt hij. Van Seumeren werd wereldberoemd door samen met zijn broer Frans De Russische kernonderzeeër Koersk te bergen. “De renovatie van de Fides is dommigheid en veel liefde. Het is eigenlijk gewoon een museumstuk.”

Klippers

Jan van Seumeren heeft heel wat schepen gered. Een Piipster skûtsje, de Jonge Jasper, gevonden bij een baggeraar als een werkscheepje voor de boten, werd eerst een grote plantenbak. Klippers, zoals de Oostvogel en niet te vergeten de Silver Spray, een oude loodsschoener die volledig gerestaureerd is.

Het klapstuk is het botterjacht Fides, in 1939 gebouwd bij scheepswerf Duivendijk in Tholen. De rode draad in zijn leven is de liefde voor klassieke schepen.

De Fides werd door Van Seumeren met zijn bedrijf Mammoet uit Frankrijk weggehaald als wrak. Enkel krommers en de kielbalk konden nog gebruikt worden voor het herstel van het in zeer slechte staat verkerende schip. Er ging 30 ton kwartiers gezaagd Duits eiken in met een teakhouten dek. Gerestaureerd door Rinse Wiegersma, onder regie van Ivor Klink. Kosten noch moeite zijn gespaard om alles tot in perfectie uit te voeren.

Historie

De Fides werd in 1939 als botterjacht gebouwd door Melis Duivendijk op Tholen voor Willem Hoek van het bedrijf Hoek Loos, de Schiedamse leverancier van gas en zuurstof. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het schip bij de bouwer Duivendijk verstopt om het te beschermen tegen invordering door de Duitsers. Na de oorlog, vanaf 1946, heeft de familie Hoek jarenlang met het schip over de Zeeuwse wateren gevaren.

In 1953 kocht een Frans echtpaar het schip en verdween het naar Bordeaux. Uiteindelijk is de Fides gestald in het toenmalige watersportmuseum in Bordeaux. Na sluiting van het museum raakte het vaartuig ernstig in verval. In 2009 werd Jan van Seumeren eigenaar. Hij was verliefd op de lijnen, ook al was het schip op dat moment niet om aan te zien.

(foto Ries Plevier)

Authentieke uitstraling

Inmiddels merkt hij, hoewel het schip volledig met lieren en zelfs met een
automatisch strijkbare mast te bedienen is, dat het zwaar valt met zo’n schip op latere leeftijd te zeilen. Hij is inmiddels 73 jaar. “Het lichaam werkt gewoon tegen om bijvoorbeeld de fok vast te zetten op het voorschip.”

De mast is bovendeks draaiend en zeer snel en moeiteloos strijkbaar met een elektrische lier op de mastvoet. Met de lier wordt tevens het grootzeil gehesen. De Fides is een snelle en gemakkelijke zeiler, voorzien van selftailing lieren voor de schoten.

De kuip is zelflozend en de banken zijn comfortabel. Op de motor varend kan overal gemakkelijk worden aangelegd, mede dankzij de boegschroef. Al met al is het dus een klassiek schip met alle moderne gemakken in het schip weggewerkt en dan toch de volledige authentieke uitstraling behoudend.

Luxe

In de kajuit met stahoogte is de kombuis met doorgeefluik naar de kuip, een toilet, douche en een comfortabele hoekbank met tv die weggeklapt kan worden in een kast. Je moet even bukken onder het zwaar uitgevoerde zeilwerk naar het vooronder, dat heel ruim is gehouden. Centraal staat daar een ruim tweepersoonsbed, met uitzicht op nog een tv-scherm. Met rondom zicht op de zware blank met gelakte spanten. Luxe en comfort in een 12,75 meter lang en 4 meter breed schip.

Met een traan zoekt Van Seumeren nu een koper. Het moet iemand zijn met liefde voor het schip. De Fides is bij de SSRP in het stamboek ingeschreven. Het bijzondere erfgoed is te koop voor circa 295.000 euro.

Van Seumeren bezit nog de Jan Julius, waarmee hij regelmatig varend op de omliggende plassen te zien is. Het boothuis in Heeg zal – als het niet wordt meeverkocht met de Fides – onderdak gaan bieden aan een eenvoudiger te varen schip. Want afscheid
nemen van het water doet Jan niet.

Door Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -