Innovatie en de vrije markt zijn de neoliberale oplossingen voor de klimaatverandering, met links en rechts een beetje trekken en duwen door de overheid. Innovatie gaat vaak over het aanwenden van alternatieve energiebronnen, zoals van water, wind en de zon. De alternatieve energie die tot nu toe is geproduceerd, heeft niet geleid tot minder gebruik van fossiele brandstoffen. Dat gebruik groeit nog. Met andere woorden: de toename van onze energiebehoefte is groter dan het complete aandeel zonne-, wind- en waterenergie.
Dat is niet zo gek als het klinkt. (Vracht)auto’s kunnen dan schoner worden, dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het groeiend aantal kilometers dat ze rijden. Voorbeeld: dit jaar zijn er meer SUV’s verkocht dan ooit tevoren. Er worden nog honderden (!) nieuwe kolencentrales bijgebouwd. Bovendien zijn we ieder jaar met meer mensen, van wie een groter aantal de middelen heeft om brandstoffen te kopen en te verbranden in luxe apparaten.
Kan hij niet ophouden over dat klimaat? We weten het nu wel. Het is allemaal heel erg, maar nu weer over naar dingen waar we iets aan kunnen doen. O, je bedoelt de discussie over Zwarte Piet of een vuurwerkverbod? Geruststellende trivialiteiten die je afleiden van een dreigende Derde Wereldoorlog, waarop nogal wat Twitteraars hopen sinds de moord op een Iraanse generaal in Irak. Het is niet kroonprins Franz-Ferdinand van het Habsburgse Rijk – wiens liquidatie in 1914 het startschot vormde voor de Eerste Wereldoorlog – maar wel een serieuze moord, met als even bizar als tragisch gevolg dat een passagiersvliegtuig werd neergehaald.
Misschien moet het gevecht tegen de klimaatverandering wel een ‘War of the Worlds’ worden. Oorlogszuchtige mannetjes als Trump en Bolsonaro zouden de klimaatverandering kunnen zien als de vijand van de mens, vergelijkbaar met een buitenaardse aanval op onze planeet. Deze mannen lezen geen dikke rapporten van het IPCC. Maak het een beetje spannend voor ze. Laat ze bijvoorbeeld maar eens zien hoe het op onze zusterplaneet Venus is. Daar hebben ze pas een broeikaseffect, met 96 procent kooldioxide in de atmosfeer en meer dan 400 graden op het planeetoppervlak. Zelfs genoemde mannetjes begrijpen dat de lol er dan vanaf is.
Eén van de leukste reacties op de vorige column was wel dat als we hier het beloofde subtropische klimaat krijgen, het Westland ook geen kassen meer nodig heeft. Dan wordt het dus meer het no-broeikas-effect. Maar in het Westland gebruiken ze nu juist de door de petrochemische industrie uitgescheiden kooldioxide om de groei te stimuleren van de bloemen en plantjes. Weer niet goed.