- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsKleinste kanaal van Benelux gaat open

  Kleinste kanaal van Benelux gaat open

  - Advertentie -

  Delen

  Vanaf zaterdag 4 mei maakt de scheepvaart van en naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen voor het eerst gebruik van het tijdelijke doorvaartkanaal bij het Terneuzens sluiscomplex. Dat is gegraven zodat tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis binnenvaartschepen gebruik kunnen blijven maken van de Middensluis. Als het goed is, levert dat minder hinder voor de schepen op.

  Op maandag 6 mei is de officiële opening van het kanaal. Dat gebeurt met de onthulling van het naambord. Het kanaal gaat Kapitein Rooiboskanaal heten.

  Tot 3 meter diepgang

  Dankzij het doorvaartkanaal (1 op het kaartje) kan de Middensluis (2) langer in bedrijf blijven tijdens de bouw van de Nieuwe Sluis (3). Namelijk tot medio 2021 in plaats van medio 2019. Voor de doorstroming van de scheepvaart is dit een enorm voordeel, aldus Rijkswaterstaat.

  Aannemerscombinatie Sassevaart bedacht het kanaal om te zorgen voor minder overlast voor de scheepvaart. Schepen met een maximale lengte van 105 meter, 9,50 meter breedte en 3 meter diepgang kunnen door het kanaal en maken dan gebruik van dezelfde in- en uitvaart als de Oostsluis.

  Het kanaal ligt op de plek waar eerst het districtskantoor van Rijkswaterstaat stond. Schepen met een diepgang van meer dan 3 meter kunnen geen gebruik meer maken van de Middensluis. De diepgang voor de Oostsluis wordt daarom onder voorwaarden verruimd van 4,30 meter naar 4,80 meter.

  Kapitein Rooiboskanaal

  Op social media is eind 2018 een oproep gedaan om een ludieke naam te bedenken voor wat waarschijnlijk het kleinste kanaal van de Benelux is. Uit 32 inzendingen werden vier namen genomineerd: de Bypass, het Kapitein Rooiboskanaal, Het kanaaltje van Willem (vernoemd naar een geul in de Westerschelde: het Straatje van Willem) én Sluipvaart. Uit de stemronde op social media kwam Kapitein Rooiboskanaal als winnaar uit de bus.

  Kapitein Rooibos is volgens een lofzang van de Zeeuws-Vlaamse band de Lamaketta’s een Zeeuws-Vlaamse zeeheld die in de 17e eeuw de wereldzeeën onveilig maakte. Twee deelnemers droegen deze naam aan; zij zijn 6 mei bij de opening aanwezig.

   

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -