Jan Kruisinga laat vele lege plekken achter

0

Donderdag 14 mei, op Hemelvaartsdag, is Jan Kruisinga op 67-jarige leeftijd overleden. Kruisinga was op vele terreinen actief voor de binnenvaart. Daarnaast zette hij zich in voor zijn woonplaats Zwijndrecht en het plaatselijke CDA.

[kader positie=”rechts” breed=”50″] Op donderdag 21 mei is er om 12.00 uur een afscheidsdienst in de kerk in Heerjansdam. De begrafenis zal aansluitend in besloten familiekring plaatsvinden. Vanaf 15.00 uur is er gelegenheid tot condoleren bij Hotel ARA in Zwijndrecht.[/kader]

De sympathieke, ter zake kundige Kruisinga was samen met zijn vrouw Ineke ruim dertig jaar actief als varende ondernemer. Het laatst op de in 1998 door hen in de vaart gebrachte Derkiena. Ze woonden al weer jaren aan de wal in het dorp Heerjansdam, dat sinds 2003 deel uitmaakt van Zwijndrecht.

Op 23 april ontving Kruisinga de Zwijndrechtse gemeentelijke onderscheiding De Heugel. Burgemeester Dominic Schrijer benadrukte de grote inzet van Jan Kruisinga voor de lokale gemeenschap. Hij was sinds 2006 lid van de Dorpsraad Heerjansdam en werd al snel daarna voorzitter.

Sinds 2005 was Kruisinga ook assistent van de CDA-fractie in Zwijndrecht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 kreeg hij voldoende voorkeurstemmen voor een raadszetel. Die stond hij echter af aan een jongere partijgenoot. Zijn visie stelde Kruisinga breed in voor de binnenvaart.

 

Hij discussieerde altijd op basis van kennis en argumenten. Hij was onder meer vice-voorzitter van de CBOB. Kruisinga was een warm pleitbezorger van (branchebrede) samenwerking. Na aan de wieg te hebben gestaan van Kantoor Binnenvaart en Binnenvaart Branche Unie stond hij ook vierkant achter Binnenvaart Logistiek Nederland. Van die koepelorganisatie was bij penningmeester.

Van zijn nautisch-technische inzichten werd op velerlei vlakken dankbaar gebruik gemaakt. Als bestuurslid van Koninklijke Schuttevaer Drechtsteden, als KSV-regiovertegenwoordiger voor Rijnmond en in de Werkcommissie Binnenvaartbelangen Rotterdam. Binnen Koninklijke Schuttevaer was Jan Kruisinga sinds 2007 lid van het hoofdbestuur. Verder was hij lid en ook enige tijd voorzitter van de Nautische Technische Kommission van ESO en EBU.

In hem verliest de binnenvaart een kundig en betrouwbaar bestuurder. Zijn grote betrokkenheid kwam tot uiting in de niet aflatende energie die hij in dienst stelde van de branche, de binnenvaartondernemers en de organisaties waar hij zich voor inzette. Of het nu voor CBOB, KSV of BLN was of voor de coöperatie NPRC, scheepsverzekeraar SON of de TVM Foundation. Er vallen heel wat lege plekken in de sector.

Maar op de eerste plaats natuurlijk in zijn familie en vriendenkring. We wensen hen veel sterkte.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.