Hogere PFAS-norm maakt baggeren weer mogelijk

0
(foto Dominicus Johannes Bergsma)

“Meer ruimte voor bouwers en baggeraars, op een veilige manier voor onze gezondheid en het milieu.” Zo omschrijft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) de voordelen van de tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS die ze vrijdag 29 november vaststelde voor land- en waterbodems. De norm is per direct verhoogd van 0,1 naar 0,8 microgram per kilo.

Van Veldhoven nam die beslissing op basis van wetenschappelijk onderbouwd advies van het RIVM en Deltares. Ze heeft met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat die de geboden ruimte zo snel mogelijk en maximaal gebruiken om weer vergunningen af te geven.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. (foto Jerry Lampen)

Bagger

Van Veldhoven: “Elke dag telt. Ik heb zelf gezien hoeveel problemen grond- en baggerbedrijven kunnen hebben door PFAS. Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap. Het is nu vooral ook zaak dat de geboden ruimte benut wordt.”

Met de hogere norm hebben grond- en baggerbedrijven meer ruimte om grond te verzetten en te baggeren. Zij kunnen bijvoorbeeld weer bagger kwijt in sommige diepe plassen die in contact staan met rivieren.

Krediet

Het kabinet wil een vangnet voor gezonde bedrijven die door PFAS tijdelijk mensen en machines niet aan het werk hebben. De overheid kan nu al voor een deel garant staan voor bedrijven die een lening willen afsluiten: via de Borgstelling MKB-kredieten. Het kabinet wil het deel waarvoor de overheid garant kan staan verhogen. Dit gaat zo snel mogelijk in en betekent concreet dat midden- en kleinbedrijven uit bijvoorbeeld het grondverzet en de baggersector, die geraakt zijn door de PFAS-problematiek, makkelijker aan krediet kunnen komen.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.