- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBouwers en baggeraars gaan 30 oktober naar Den Haag

Bouwers en baggeraars gaan 30 oktober naar Den Haag

- Advertentie -

Delen

Op woensdag 30 oktober protesteren de bouwsector en de grond- weg- en waterbouw in Den Haag tegen de regelgeving op het gebied van stikstof en vooral PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen). De normen en hoe de overheid daarmee omgaat zorgen ervoor dat 18.000 projecten – van bouw tot bagger – stilliggen of vertraagd worden.

De actiedag, die officieel ‘Open Dag van het Grondverzet’ heet, is een initiatief van de nieuwe Stichting Grond in Verzet. Daarin bundelen bedrijven en werknemers uit de grond- weg- en waterbouw en de betrokken vervoerders hun krachten.

Vereniging van Waterbouwers

Het protest wordt inmiddels ook gesteund door Bouwend Nederland, TLN, de brancheorganisatie van wegvervoerders, en de Vereniging van Waterbouwers. Leden van de laatste organisatie, waar ook baggeraars bij zijn aangesloten, zouden hun schepen die dag stil leggen.

Om de actie publieksvriendelijk te laten verlopen en te voorkomen dat het Malieveld woensdag vol staat met zware voertuigen (wat het gras niet aankan en risico’s oplevert voor de constructie van de onderliggende parkeergarage), wordt de actievoerders afgeraden om met materieel over de weg naar Den Haag te gaan.

Economische klappen

Heel Nederland is er de dupe van dat de vergunningverlening tot stilstand is gekomen, stelt Bouwend Nederland: “Maar de bouw- en infrasector krijgt nu als eerste de economische klappen die ontstaan door de besluiteloosheid van dit kabinet. Ondanks herhaalde oproepen en heel veel overleg is dit kabinet er niet in geslaagd om het werk weer op gang te krijgen. Orderportefeuilles drogen op. Miljarden omzet staan op de tocht en duizenden banen staan op het spel. Nederland dreigt zo onnodig in een economische recessie te belanden.”

Om de onvrede daarover kracht bij te zetten, roept voorzitter Maxime Verhagen de lidbedrijven van Bouwend Nederland op de landelijke actiedag van de Stichting Grond In Verzet te steunen en massaal naar het Malieveld te komen.

Veel baggerprojecten liggen nu stil doordat overheden geen vergunning afgeven. (foto Dominicus Johannes Bergsma)

Hogere norm

Stichting Grond in Verzet stelt de volksgezondheid hoog in het vaandel te hebben en de risico’s van de chemische PFAS zeer serieus te nemen, “maar het moet wel werkbaar en [in] verhouding blijven. Namens de sector roept Grond in Verzet daarom het Kabinet op een nieuwe tijdelijke en veilige norm vast te stellen die weer ligt op de voormalige 1 microgram per kilo. Dan kan het werk voorlopig op een verantwoorde manier door.”

Met name de in juli ingevoerde norm voor de giftige stoffengroep PFAS zit de gww-sector en baggeraars dwars. Grond die meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo bevat, mag niet worden verplaatst naar een plek waar de grond nog schoon is. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat meer dan 85 procent van de geteste grond boven die norm zit.

Banen en bedrijven in gevaar

“Als het kabinet de norm niet op korte termijn versoepelt, staan binnen enkele weken minimaal 6000 banen en 100 miljoen euro omzet op de tocht”, waarschuwt Grond in Verzet. “Faillissementen worden niet uitgesloten.”

“Dit kan niet langer zo doorgaan. Het is politiek en bestuurlijk falen, waarvan wij met elkaar de rekening betalen. Wij ondernemers willen dat ‘Den Haag’ en provincies de blokkade van de vergunningverlening met spoed opheffen en de economie weer laten draaien, terwijl er goed beleid wordt gemaakt voor de lange termijn.”

 

 

 

https://stichtinggrondinverzet.nl/

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -