Depotbeheerders en de verantwoordelijke overheden hebben overlegd over PFAS. Daar is uitgekomen dat met PFAS verontreinigd baggerslib mag worden gestort in het depot voor verontreinigde baggerspecie van de Rotterdamse haven, de Slufter.
Dat moet helpen de baggerij weer ruimte te geven. Door de strengere PFAS-norm (poly- en perfluoroalkylstoffen) mocht vrijwel helemaal geen grond en slib meer worden vervoerd. PFAS is een groep van ruim 6.000 kunstmatige chemische stoffen (veelal giftig en nauwelijks afbreekbaar), die voorkomen in anti-aanbaklagen, verf, blusschuim, kleding en nog vele andere producten. Deze stoffen zijn inmiddels op grote schaal in het milieu terecht gekomen.
Minimaliseren PFAS
Verontreinigd baggerslib dat ontstaat bij het baggeren, mag niet in zee worden gedumpt. Hiervoor is in 1987 de Slufter op de Maasvlakte geopend. Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat zijn gezamenlijk eigenaar van het depot.
De Slufter is een veilige locatie om zeer vervuilde baggerspecie op te slaan. Het oppervlaktewater wordt daar nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast kunnen nu ook gecontroleerd maatregelen worden getroffen om de PFAS-concentraties in de depots en in gezuiverd afvalwater te minimaliseren.
Oo de andere twee Rijksbaggerdepots mogen vanaf nu met PFAS verontreinigd slib innemen. Dat zijn IJsseloog (in het Ketelmeer) en Hollandsch Diep.