Maritieme Academie Harlingen neemt mechatronicalokaal in gebruik

0
Directeur Arjen Mintjes gaat samenwerken met Laura Dekker voor een nieuw project om jongeren te leren te zeilen en de wereld te ontdekken. (foto Ubbo Posthuma)

Op de Maritieme Academie Harlingen is donderdag 28 november een nieuw mechatronics technieklokaal in gebruik genomen. 

Directeur Arjen Mintjes startte de middag met een welkomstwoord, waarin hij het belang van modern, technisch materiaal in het onderwijs benadrukte – zeker voor de toenemende automatisering in de binnenvaart. Daarna lichtte wereldreiziger Laura Dekker haar nieuwe project toe, waarin zij jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar wil leren zeilen.

Ideeën van leerlingen

Dat simulatie en pneumatiek goed samengaan, werd bewezen tijdens een demonstratie met de Air Motion Ride van Festo Didactic, waarbij een racesimulator wordt aangedreven door pneumatische ‘spieren’.

De leerlingen krijgen naast de bestaande lesstof ook vrijheid om aan de slag te gaan met eigen ideeën. Zo onthulde Mauro (14) met behulp van een ‘chain reaction’ een spandoek. Gillian (15) demonstreerde een ‘pick and place’ stapelmagazijntransportband en Niels (15) liet zien hoe je een toepassing maakt van een elektromotor naar een aan te drijven onderdeel. Wim (17) nam als eerste plaats in de Air Motion Ride.

De Maritieme Academie Harlingen wil het techniekonderwijs voor vmbo-leerlingen steeds aantrekkelijker maken en gaat daar de komende jaren in investeren. In 2020 doet de school actief mee als deelnemer van het initiatief Sterk Techniek Onderwijs, waarbij meer aandacht is voor techniek op basisscholen.

Wie nieuwsgierig geworden is naar de opleiding vmbo Maritiem & Techniek kan tijdens het open Huis op 8 februari 2020 de vaklokalen en simulatoren bezichtigen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.