Herstel damwanden ARK hard nodig

0

Rijkswaterstaat voert de komende weken herstelwerkzaamheden uit aan de damwanden in het Amsterdam-Rijnkanaal (ARK) bij Nieuwegein. Dit is het begin van een reeks van werkzaamheden aan de damwanden tussen Amsterdam en Wijk bij Duurstede die het komende jaar plaatsvinden over een groot deel van het Amsterdam-Rijnkanaal. Naar verwachting zijn alle damwanden eind 2015 klaar.

Laagraven
Aannemerscombinatie Ballast Nedam – De Klerk begint in opdracht van Rijkswaterstaat als eerste bij de afmeerplaats Laagraven, vlakbij de Nieuwegeinsebrug. De werkzaamheden bestaan daar uit het aanbrengen van een nieuwe bodembescherming voor de bestaande damwand.
Dit betekent dat er eerst wordt gebaggerd om de bodem op de juiste hoogte te brengen. Daarna wordt de bodembescherming aangelegd. Een methode waarbij de aannemer zinkstukken met een dikke laag stortsteen afzinkt om de damwand te stabiliseren.
De aannemer werkt vanaf het water, waardoor de scheepvaart enige hinder kan ondervinden. Het komende jaar werkt Rijkswaterstaat aan de damwanden bij onder meer Amsterdam, Stichtse Vecht (Breukelerbrug en Maarsserbrug), Utrecht (Galecopperbrug en Prins Clausbrug), Nieuwegein en Houten (Goyerbrug) .

Hard nodig
Jitka IJsselstijn, omgevingsmanager Rijkswaterstaat’, vertelt: Vanwege de veiligheid is herstellen van de damwanden hard nodig de komende jaren. We gebruiken daarvoor verschillende methoden, zoals het verstevigen van de damwand door extra bodembescherming of door het plaatsen van extra ankers in het grondlichaam achter de damwand.’
‘Op een aantal locaties verdiepen we de damwanden of nemen we drastischere maatregelen en vervangen de hele damwand als deze te zeer is aangetast. In sommige gevallen passen we een combinatie van deze maatregelen toe.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.