Antwerpen ziet dankzij nieuwe binnenvaartdiensten kansen in Nederland

0

Via twee nieuwe binnenvaartdiensten verbetert de Antwerpse haven zijn kansen om ladingstromen naar en van Nederland aan te trekken. Het gaat om shuttles naar Oosterhout en Nijmegen.

Dat is het resultaat van een oproep die het Havenbedrijf deed na een strategische achterlandanalyse. Antwerpen wilde zijn intermodale verbindingen versterken. Externe partijen konden plannen voor nieuwe of verbeterde spoor- en/of binnenvaartverbindingen indienen om de Antwerpse haven beter aan te sluiten op het netwerk van inlandterminals in Zuidoost-Nederland. Uit de ingezonden voorstellen werden twee projecten geselecteerd. Die gingen beide deze maand van start.

Nijmegen
Danser Group is in samenwerking met BCTN een dienst tussen Nijmegen en Antwerpen begonnen. Er wordt zes keer per week gevaren. De Nijmeegse containerterminal fungeert ook als hub: door hoogfrequente verbindingen komen Venlo en Venray (ook zes keer per week over water) en Hengelo (vijf keer per week over de weg) binnen bereik van Antwerpen. Via Nijmegen zijn ook het Duitse, Franse en Zwitserse achterland bereikbaar.

Oosterhout
Oosterhout Container Terminal werkt voor de dienst op Antwerpen samen met zijn partners Brabant Intermodal, Markiezaat Container Terminal en Pro-log. Deze nieuwe containerbinnenvaartdienst vaart in een eerste fase zes keer per week vanuit de hub Oosterhout, met een stop in Markiezaat Container Terminal (in Bergen op Zoom), op Antwerpen. Vanuit de hub in Oosterhout zijn er hoogfrequente binnenvaartverbindingen met de partnerterminals Tilburg, Waalwijk en Veghel en is de railterminal in Eindhoven via de weg verbonden.

Maximale dekking
Met de toekenning van beide projecten denkt het Antwerpse Havenbedrijf een maximale dekking van het gebied Zuidoost-Nederland te hebben bewerkstelligd. ‘De dienst van Danser Group is voornamelijk gericht op de Nederlandse provincies Limburg en Gelderland. Het project van Oosterhout Container Terminal richt zich op terminals in de provincie Noord-Brabant.’
Ze bieden ‘een grote meerwaarde voor de Antwerpse havengebruikers gelet op de hoogfrequente verbindingen met vaste en transparante vaarschema’s.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.