Voor het 200-jarig bestaan van de KNRM heeft de Koninklijke Nederlandse Munt een bijzondere herdenkingsmunt gemaakt. Hij is er ter waarde van 5 en 10 euro en in verzilverde en vergulde versie. De onthulling op 5 april gebeurde door voor de kust van Urk twee maxi-exemplaren uit het water op te vissen vanaf een reddingboot.
De munt staat stil bij de onbeschrijfelijke moed van de KNRM-vrijwilligers die, met gevaar voor eigen leven, al 200 jaar de zee op gaan om mensen te redden. De herdenkingsmunten zijn direct te bestellen op www.knm.nl.
130.000 geredde mensen
De herdenkingsmunt is geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën. Het is een eerbetoon aan het belangrijke werk dat de KNRM in 200 jaar tijd heeft verricht.
Muntmeester Bert van Ravenswaaij: “De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een ongelofelijk belangrijke organisatie. Met meer dan 130.000 geredde mensen in 200 jaar tijd, is het wel duidelijk hoe belangrijk KNRM is, zowel 200 jaar geleden als vandaag. En nog belangrijker: de organisatie werkt alleen met vrijwilligers, krijgt alleen geld binnen via donaties en daarnaast is het reddingwerk volledig kosteloos.”
200 jaar
In 1824 werd een zelfstandige reddingsorganisatie opgericht, als gevolg van een reddingsactie door kustbewoners van Den Helder. Dankzij steun van particulieren en rederijen werd daar de basis gelegd voor het jarenlange succes van de KNRM.
Het jubileumjaar van KNRM startte op 11 november 2023 en duurt tot 11 november 2024. KNRM lanceerde tijdens dit jaar onder andere een unieke podcastserie, een boek, een nieuwe serie op YouTube en heeft nu dus ook een herdenkingsmunt.
Keerzijde
De herdenkingsmunt is ontworpen door Coralie Vogelaar, die vooral keek naar de dynamiek van de zee. Op de voorzijde staat een en profil-beeld van Koning Willem-Alexander. Te zien is hoe hij uitkijkt op de rustige kust van de Noordzee.
De keerzijde van de munt laat een hele andere kant van de zee zien: de onstuimige en woeste golven dragen het silhouet van een KNRM-reddingboot met daarop twee vrijwilligers. Bij beweging van de munt verandert de lichtinval, wat de dynamiek van de zee extra benadrukt.