Nino Gravendijk mocht samen met zijn opa Arie van den Ban het kanon ontsteken waarmee de Buffel werd heropend. Dat gebeurde zaterdag 14 december voor bijna 350 genodigden. Vandaag, 15 december, ging het museum open voor het publiek.
Nino Gravendijk heeft het kanon laten spreken.
(foto’s Tekst & Toebehoren)
Het museumschip verhuisde in oktober van Rotterdam naar Hellevoetsluis. Daar heeft het ramtorenschip uit de 19e eeuw tijdelijk een plekje gekregen in het Droogdok Jan Blanken. Zodra de Koningskade even verderop in de Vesting gereed is, krijgt de Buffel daar zijn definitieve ligplaats. Maar nu al ligt het er prachtig glimmend bij. De vrijwilligers hebben veel werk verzet om het schip weer spic en span te krijgen. “Het dek is geschrobd, het koper gepoetst en er is weer schoon schip gemaakt”, vermeldde de uitnodiging voor het feest.
Bezuinigingen
De vrijwilligers en sponsors ondersteunen het initiatief van Arie van den Ban enthousiast. De 70-jarige oud-directeur-eigenaar van de Hellevoetse bandengroothandel die zijn naam draagt, is tegenwoordig als historicus actief en helemaal begeesterd door de geschiedenis van Voorne-Putten. Vandaar dat hij alle zeilen bijzette om de Buffel naar Hellevoetsluis te halen toen bekend werd dat het museumschip uit de Leuvehaven moest verdwijnen door de bezuinigingen en fusie van het Maritiem Museum en het Havenmuseum in Rotterdam.
Verloren zoon
Voor de Hellevoeters voelt het alsof een verloren zoon is teruggekeerd. De Buffel heeft van 1896 tot 1920 in de voormalige Marinehaven gelegen. Destijds fungeerde het als logementsschip. Het had al heel vroeg zijn functie als ramschip verloren. Ingehaald door nieuwe technieken en oorlogstactieken was de Buffel al vrijwel nadat hij in 1868 in de vaart kwam, nutteloos voor de verdediging van de Nederlandse vaarwateren.
Het grootste deel van zijn leven deed het schip dienst als logementsschip voor de marine. Toen De Buffel ook daarvoor niet meer aan de eisen voldeed, dreigde sloop. Een Rotterdams initiatief – financieel gesteund door de grote scheepswerven die er toen nog waren – redde het schip, dat in 1979 in de Leuvehaven belandde en een museumfunctie kreeg.
Opnieuw redding
Van den Ban en de stichting die in Hellevoetsluis is opgericht zorgden dit jaar voor een nieuwe redding toen het schip door bezuinigingen weg moest uit Rotterdam. Verantwoordelijk wethouder Antoinette Laan van Sport, Recreatie, Kunt en Cultuur zei 14 december blij te zijn dat er een goede oplossing is gevonden en dat de Buffel voor het publiek en voor de regio behouden is.
De Buffel ligt voorlopig in Droogdok Jan Blanken. Zodra de Koningskade (voorheen Museumkade geheten) gereed is, verhuist het schip daarheen.