HbR en RWS gaan samen baggeren

0

Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat bundelen hun krachten bij het baggeren van het Rotterdamse havengebied. Voor de bereikbaarheid van de mainport Rotterdam is het nodig dat de vaargeulen en havens continu diep genoeg zijn. Zo kunnen grote schepen de haven goed in- en uitvaren. Beide organisaties baggeren daarom regelmatig het opgehoopte slib en zand weg uit de vaargeulen en havens. Door samenwerking bij de uitvoering kan het baggeren efficiënter en dus goedkoper gebeuren. De organisaties gaan ookgezamenlijk inkopen.

Vaargeulen en havenbekkens
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het op diepte houden van de vaargeulen op de rivieren en de toegangsgeulen vanaf zee. Het Havenbedrijf Rotterdam houdt de havenbekkens op diepte.

(foto Rijkswaterstaat)

Doordat zij in hetzelfde stroomgebied werken, is het baggeronderhoud van beide organisaties nauw met elkaar verweven. Bovendien voeren vrijwel dezelfde baggeraars met hetzelfde materieel het werk uit. Samenwerking op het gebied van baggeronderhoud is dan ook een logische keuze, vinden de organisaties. Dit past ook bij het streven van Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf om op diverse gebieden nauwer samen te werken.

14,5 miljoen kuub
Alles bij elkaar wordt jaarlijks zo’n 14,5 miljoen kuub zand en slib in het Rotterdamse havengebied en de vaargeulen vanaf zee gebaggerd. Dat is ruim 9,5 keer stadion de Kuip in Rotterdam tot de rand vol. Door gezamenlijk op te trekken, kunnen de baggerwerkzaamheden van Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Rotterdam beter op elkaar worden afgestemd. Tegelijkertijd ontstaat daardoor een aantrekkelijker werkpakket voor de marktpartijen. Dit levert naar verwachting een besparing in de baggeronderhoudskosten op. Ook wordt winst behaald door kennisdeling en zijn er meer kansen om innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van bagger- en meetmethodes, te testen.

Gezamenlijk aanbesteden
Rijkswaterstaat start de aanbestedingsprocedure voor het baggeronderhoud aan vaargeulen voor de zeevaart dit voorjaar. Hierin is het onderhoud voor een aantal gebieden van het Havenbedrijf Rotterdam opgenomen. Vanaf 1 september gaat het nieuwe onderhoudscontract in en worden de baggerwerkzaamheden gezamenlijk uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.