BuurtInformatieNetwerk moet Antwerpse haven veiliger maken

0

Op initiatief van het Havenbedrijf lanceert de haven van Antwerpen als eerste Belgische zeehaven een BuurtInformatieNetwerk (BIN). Het netwerk is een samenwerkingsakkoord tussen bedrijven in het Antwerpse havengebied en de lokale autoriteiten. Ze gaan informatie over verdachte en/of criminele situaties via de politie met elkaar uitwisselen. Dat moet de politie in staat stellen sneller te reageren wanneer verdachte activiteiten worden waargenomen.

Meldingsbereidheid
Om de criminaliteit in de haven terug te dringen werkt het Havenbedrijf samen met politie, justitie, douane en het bedrijfsleven. Deze samenwerking werd twee jaar geleden gestart met de stuurgroep Integrale en geïntegreerde aanpak van de criminaliteit in de haven. Vanuit die stuurgroep groeide het idee om een BuurtInformatieNetwerk op te zetten.
‘Het Havenbedrijf engageert zich in de rol van BIN-coördinator en beoogt hiermee de meldingsbereidheid in de haven 24/7 te verbeteren, zegt Jan Verbist, havenkapitein-commandant van het Havenbedrijf. ‘De aangesloten bedrijven krijgen snel en simultaan melding van de feiten en de kans om zelf slachtoffer te worden zal hierdoor verminderen.’

Netwerk breidt uit
Het Havenbedrijf vraagt meer dan 650 bedrijven om zich gratis bij het BIN aan te sluiten. ‘Vandaag tellen we reeds meer dan 450 BIN-havenleden en we zijn ervan overtuigd dat het netwerk nog zal uitbreiden. Veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en dat beseffen de havenbedrijven. De uitwisseling van informatie zorgt immers voor meer sociale controle in de haven en vergroot het veiligheidsgevoel’, licht BIN-coördinator Kathy Dua toe.
‘Door de betere informatiedoorstroming kan de politie sneller reageren wanneer er verdachte handelingen worden waargenomen, wat een ontradend effect heeft op personen met malafide bedoelingen.’

Clusters
Het BIN Haven Antwerpen is het grootste netwerk in zijn soort, de bedrijven in de Antwerpse haven liggen immers verspreid over een gigantische oppervlakte van 130 km². Daarom wordt gewerkt met geografische clusters zodat de bedrijven in ‘real-time’ geselecteerde berichten ontvangen uit de onmiddellijke omgeving.
Een BIN beperkt zich tot het uitwisselen van informatie. De aangesloten BIN-havenleden hebben niet het recht om toezichtrondes of patrouilles uit te voeren in het publieke deel van de haven. De werking van het BIN en de richtlijnen staan volledig uitgelegd in de folder Antwerpen een veilige haven.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.