- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsILT publiceert update kaart varend ontgassen

ILT publiceert update kaart varend ontgassen

- Advertentie -

Delen

“Hoewel varend ontgassen ongewenst is, is het op delen van vaarwegen volgens het ADN (Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren) nog niet altijd verboden.” Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op haar website waar begin mei een update is gepubliceerd van de kaart waar wel en niet varend ontgast mag worden.

Op de kaart staat met een rode lijn waar ontgassen zeker niet mag. Met de update zijn gebieden die eerder groen waren, nu oranje gekleurd. Op die vaarwegen is varend ontgassen “niet toegestaan, tenzij….” Met andere woorden: onder voorwaarden is het soms nog wel toegestaan, stelt de ILT.

“Maar op die vaarwegen kunnen ook provinciale of gemeentelijke regels van kracht zijn, waardoor ontgassen ook daar niet mag”, aldus de ILT. De inspectiedienst heeft bij deze provinciale en gemeentelijke ontgassingsverboden geen taken.

Meer rode gebieden

ILT kreeg in het verleden veel kritiek op de kaart, omdat er geen rekening gehouden was met provinciale verboden. In de update van de kaart zijn op detailniveau meer stukken rood gekleurd. ILT licht toe waardoor dat komt: “Dit komt doordat bruggen en sluizen buiten de hoofdvaarweg nu ook zijn meegenomen. Die liggen dan zo dichtbij de hoofdvaarweg dat ontgassen op basis van het ADN  ook daar niet mag.”

Handhaven

De ILT houdt toezicht op varend ontgassen op basis van het ADN. Een netwerk van snuffelpalen (e-noses), gegevens van ILT-drones én meldingen van omwonenden registreren mogelijk varend ontgassen. De ILT treedt op als regels van het ADN worden overtreden of wanneer stoffen worden ontgast waarvoor al een verbod geldt.

Er is een Europees verbod op varend ontgassen op komst. Dat wordt van kracht na ratificatie van alle betrokken landen.

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -