- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHarlingen beschermt Waddenzee met Bubble Barrier

Harlingen beschermt Waddenzee met Bubble Barrier

- Advertentie -

Delen

Op 18 april, UNESCO Werelderfgoeddag, is in Harlingen een Bubble Barrier geïnstalleerd. Het bellenscherm en opvangsysteem in het Van Harinxmakanaal houdt zoveel mogelijk plastic tegen voordat het de Waddenzee in stroomt.

De installatie is er gekomen op initiatief van de gemeente Harlingen, in samenwerking met Provincie Friesland en Rijkswaterstaat en met sponsoring door het Waddenfonds.

Bellenscherm

Het systeem is ontwikkeld door The Great Bubble Barrier, vangt plastic vervuiling in waterwegen af met luchtbellen. “Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden”, legt Francis Zoet, medeoprichter en operationeel directeur uit. The Great Bubble Barrier is een bekroonde Nederlandse sociale onderneming.

Een Bubble Barrier bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis te pompen die op de bodem van het kanaal ligt. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic afval naar de zijkant en in het opvangsysteem. De gemeente gaat dat opvangsysteem geregeld legen.

Plasticvervuiling

Bubble Barrier Harlingen wordt onthuld op 23 mei. De komende tijd voert de Wageningen University & Research (WUR) onderzoek uit naar het gevangen plastic. “We zijn blij dat de Bubble Barrier in Harlingen er is en een positieve bijdrage kan leveren. Nu het systeem operationeel is hopen we tegelijkertijd ook inzicht te krijgen in en kennis op te bouwen over de effecten van dit systeem op de vismigratie”, aldus Floris van Bentum, projectleider Plasticvrije Wadden bij Rijkswaterstaat.

Plasticvervuiling is een groeiend wereldwijd probleem. Het vormt een bedreiging voor het leven in zee. De Waddenzee is een van de laatst overgebleven grootschalige intergetijden-ecosystemen waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord blijven. In het gebied leven talloze (bedreigde) plant- en diersoorten. Dieren als de grutto en de bruinvis lopen het risico in plastic verstrikt te raken, zich erin te verslikken of te verstikken.

Het belletjesscherm zorgt ervoor dat het plastic diagonaal over het kanaal stroomt naar naar de opvanginstallatie (linksonder op de foto). (foto The Great Bubble Barrier / Zeevonk)

Waddenfonds

Directeur Gerben Huisman van het Waddenfonds zegt: “Vandaag zijn we met de opening van Bubble Barrier Harlingen weer een stap dichter bij ons doel gekomen om te investeren in de juiste initiatieven die doelgericht bijdragen aan de bescherming van het Waddenzeemilieu.”

Hendrik Sijtsma, wethouder van Harlingen: “Samen optrekken om ons milieu te beschermen en te werken aan een schone en gezonde leefomgeving is één van onze hoofdprioriteiten als stad. Zo zijn er zo’n dertig inwoners die wekelijks op pad gaan om zwerfafval in de buurt op te ruimen. Ik ben dankbaar voor de inzet van onze inwoners en de steun van onze partners die de Bubble Barrier mogelijk hebben gemaakt.”

Van Harinxmakanaal

De eerste Bubble Barrier is in 2019 geïnstalleerd in Amsterdam, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. De Bubble Barrier in Harlingen wordt zodoende de derde Bubble Barrier in Nederland en de vierde in Europa. Het systeem wordt strategisch geplaatst in het Van Harinxmakanaal om zoveel mogelijk plasticvervuiling op te vangen voor het de Waddenzee kan bereiken.

Gedeputeerde Matthijs de Vries: “Als provincie grenzend aan de Waddenzee weten we hoe belangrijk een gezonde diverse leefomgeving voor de planten en dieren in de Waddenzee is. Bubble Barrier Harlingen draagt op een innovatieve manier daaraan bij door plastic op, maar ook onder het wateroppervlak weg te vangen. Zo blijft het Waddengebied schoner en daar profiteren onder andere vogels en vissen van.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -