- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsProeven aan waterstof in Den Helder

Proeven aan waterstof in Den Helder

- Advertentie -

Delen

Er is nog geen groene waterstof-infrastructuur in de Waddenzeehavens. De Waterstofproeftuin maakt zich daarvoor én voor het gebruik van groene waterstof in de maritieme sector sterk. Op 26 januari konden meer dan honderd ondernemers en beleidsmakers kennismaken met de Waterstofproeftuin en de plannen.

De dag werd georganiseerd door Green Shipping Waddenzee en Port of Den Helder. Bij het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) werden de gasten geïnformeerd over de mogelijkheden én de uitdagingen van waterstof (H2) in de maritieme omgeving. Ze bezochten de ontvangstlocatie per waterstof-aangedreven vaartuig: de H2 C-boot van H2 Marine Solutions en de Rotterdamse Watertaxi van het SWIM-consortium.

Green Shipping Waddenzee

FME is penvoerder voor het Programma Green Shipping Waddenzee. De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie vindt het belangrijk om evenementen als dit te organiseren. “Want door de hele keten bij elkaar te brengen kunnen wij ook een keten-integrale oplossing faciliteren, zowel de overheid, de maakindustrie, als de belanghebbende partijen en exploitanten zijn hiervoor nodig om dit in beweging te brengen. Dat hebben wij met dit evenement gerealiseerd.” Aldus Jord Drontmann, projectleider Green Shipping Waddenzee.

Het bleef in Den Helder het niet alleen bij praten, er werden ook concrete stappen gezet naar een groene waterstof-infrastructuur in de Waddenzeehavens, constateerde Kees Turnhout van Port of Den Helder: “Alle partijen staan scherp om dit nu echt te bewerkstelligen. Ik heb vandaag zien gebeuren dat wij met elkaar uitspraken dat varen op waterstof er echt gaat komen.”

Burgemeester Jan de Boer van Den Helder.(foto Green Shipping Waddenzee)

Waterstofproeftuin Den Helder

In de haven van Den Helder is de afgelopen tijd een proeftuin gestart, waar getest en ervaren kan worden wat varen op waterstof betekent. In deze Waterstofproeftuin kunnen potentiële gebruikers van waterstof en andere belanghebbenden uit de keten kennismaken met de mogelijkheden en uitdagingen die het varen op waterstof met zich mee brengt. Op deze manier kunnen zij, op basis van eigen ervaringen en proefnemingen een onderbouwde keuze maken om deze transitie naar waterstof onderdeel te laten zijn van hun toekomstige bedrijfsvoering, zo is de gedachte.

De Waterstofproeftuin is een van de projecten van het Programma Green Shipping Waddenzee. Dit is tot stand gekomen met steun van het Waddenfonds, Investeringskader Waddengebied en de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland. De Waterstofproeftuin in Den Helder wordt daarnaast gesteund door de Regio Deal: maritiem cluster kop van Noord-Holland.

Noordelijke overheden en ondernemers werken in het programma Green Shipping Waddenzee samen aan het versnellen van de overgang naar duurzaam varen op de Waddenzee. Het programma stimuleert het varen op waterstof en bio-methanol in de Eemshaven, de haven van Lauwersoog, Den Helder en Harlingen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -