Fosfinekwestie nu ook op Europese agenda

0
Tom Berendsen. (foto CDA)

De Nederlandse Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) wil van de Europese Commissie weten of die de regelgeving wil aanscherpen voor het gebruik van fosfine en andere giftige stoffen in lading. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de gevaarlijke situatie die vorige maand aan boord van drie schepen ontstond. Al eerder deden zich meer incidenten voor.

Berendsen, op de recente kwestie geattendeerd door schippersvereniging ASV, vraagt de Europese Commissie om “onveilige situaties voor mens, dier en milieu als gevolg van te hoge concentraties fosfine in ladingen afkomstig uit Europa en daarbuiten te voorkomen”. Ook wil hij dat er “adequate informatievoorziening” komt “alsmede effectieve handhaving van de regelgeving”.

Schippers wisten niets

Zoals bekend werden in juli op drie schepen (Coby, Imatra en Semper Spera) veel te hoge concentraties fosfine aangetroffen in een lading tarwe die zee hadden geladen in Oss die per trein uit Polen was aangevoerd. Zonder dat de schippers dat wisten, merkt Berendsen op. “ De te hoge concentraties fosfine in combinatie met de ontoereikende informatievoorziening hebben geleid tot een onveilige situatie voor de betreffende bemanning en alle andere betrokkenen bij de overslag.”

Dit weekend worden de drie schepen gelost in Kampen. Door de overslag vervliegt het fosfinegas, zo is de bedoeling.

Wetgeving

Berendsen vraagt de Commissie verder “aan welke Europese wetgeving het gebruik van fosfine en andere giftige stoffen in ladingen, inclusief de informatieverstrekking aan de vervoerder daaromtrent, op de Europese vervoersmarkt onderworpen”. En: “Hoe beoordeelt de Europese Commissie, in het licht van zowel de huidige situatie als soortgelijke onveilige situaties in het verleden, de doeltreffendheid van de bestaande Europese regelgeving?”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.