Geld reservefonds komt beschikbaar

0

De binnenvaart moet snel aanspraak kunnen maken op de ongeveer 35 miljoen euro uit het zogeheten Europese Reservefonds. Als het aan CDA-Europarlementariër Corien Wortmann ligt tenminste. Zij kreeg vandaag steun van de transportcommissie van het Europees Parlement om het geblokkeerde geld vrij te maken.

 

Corien Wortmann.

‘Zo kan het geld dat al jaren op de plank ligt eindelijk worden besteed, bijvoorbeeld voor de noodzakelijke aanpassing van motoren. We geven de Europese Commissie opdracht om op zoek te gaan naar cofinanciering uit Europese fondsen, want 35 miljoen is niet genoeg’, aldus Wortmann.
Het geld is in de jaren ’90 opgebracht door de branche zelf. Het is de erfenis van de Europese sloop- en oud-voor-nieuw-regeling.

Vóór mei een akkoord
Wortmann was bang dat de sociaaldemocraten en Groenen in het Europees Parlement het fonds zouden bestemmen voor andere doelen dan binnenvaartschippers. Ze heeft zich daar als rapporteur met succes tegen verzet. Ook kreeg zij mandaat om direct te starten met de onderhandelingen met de raad van ministers. De Europarlementariër hoopt nog voor de Europese verkiezingen in mei tot een akkoord te komen.
Een ander rapport van Corien Wortmann, over de harmonisering van technische voorschriften voor binnenvaartschepen in Europa, kreeg eveneens brede steun. Naast harmonisering van de verschillende technische voorschriften in Europa moet de Europese Commissie vooral ook beter gaan samenwerken met de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), vindt ze. ‘Dit is efficiënter en bespaart veel kosten.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.