Janine Benyus van de ‘Biomimicry guild’ vertelde pas dat ze in Amerika bezig zijn polycarbonaat te maken van CO2. Mooi spul, brandt niet en is oersterk, de grondstof voor cd’s, veiligheidsbrillen en helmen. Zit Barendrecht straks op een goudmijn.
Wie is Benyus nu weer? Ze schreef een boek over ‘biomimicry’ (vrij vertaald: boots de natuur na) en inmiddels heeft ze een consultancybedrijf voor natuurlijke innovatie, met het doel de 3,8 miljard jaar onderzoek en ontwikkeling van de natuur aan te wenden om de mens net zo duurzaam te laten zijn als die natuur.
Ik had me voorgenomen deze keer iets optimistisch te schrijven. Er valt toch niks te varen, dus iedereen heeft de tijd om te lezen. Ach, het komt allemaal wel goed. Als je Janine hoort praten, is de buit al binnen. Er is zo veel mogelijk. Ze laat walvissen zien met ribbels op hun staart. Lelijk al die bulten, zou je zeggen, maar nee, dat is om de hydrodynamica te bevorderen. Het vermindert de weerstand met meer dan 30 procent. Leuk idee, toch. En wij dachten met een glad scheepshuidje de natuur te slim af te zijn?
Zulke ideeën borrelen alleen op in een samenleving waarin mensen de vrijheid hebben te denken wat ze willen, uit te vinden wat ze willen en te ondernemen waar ze zin in hebben. Economieprofessor Graafland kwam vorige week bij de CBOB vertellen dat mensen ook aardiger voor elkaar worden in een vrije markt. Je wordt beleefder als je met elkaar handelt.
Denk aan de vrouwenhandel of aan Al Pacino in ‘Scarface’. Hij (de prof, niet Pacino) haalde daarbij Charles Montesquieu aan, de grote Franse filosoof. Montesquieu en zijn Engelse collega John Locke waren niet op hun achterhoofd gevallen, ze staan bekend als de grondleggers van onze huidige parlementaire democratie.
Charles kwam met het lumineuze idee voor vertegenwoordigers van het volk. Hij zei te vinden dat het volk niet in staat was om te beraadslagen en zich te bekwamen in de verschillende onderwerpen, dus moesten volksvertegenwoordigers dat maar doen.Hij leefde van 1689 tot 1755, maar in 2009 moet je hem toch gelijk geven, als je zo bij de CBOB-jaarvergadering zit. Een serie faillissementen zou de markt weer gezond maken.
Maar een faillissement reinigt niet, heeft Jan de Vries ons altijd voorgehouden. Het schip gaat namelijk niet failliet, maar de eigenaar. Het schip blijft. Of gaan we schepen van faillietebedrijven vervolgens inzetten als stadsbussen? Klinkt en is duurzaam. Wat doet de natuur met een faillissement? De restanten worden opgevreten en vervangen door anderen.
Recycling is hartstikke duurzaam. Dus ga nou maar lekker slapen. Het wordt morgen weer een rustige dag.