- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEuropees akkoord vangstquota is klap voor Nederlandse vissers

Europees akkoord vangstquota is klap voor Nederlandse vissers

- Advertentie -

Delen

De lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben op 12 december een akkoord gesloten over de vangstmogelijkheden voor de zeevisserij in 2024. Daarmee is duidelijk hoeveel de vissers in de EU-lidstaten per visbestand mogen vangen. Voor Nederlandse vissers pakken de afspraken niet goed uit.

De EU maakt elk jaar in december afspraken hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen vangen in Europese zeeën, de zogenoemde visquota. Voor de Nederlandse visserijsector zijn onder andere tong, schol, haring en horsmakreel belangrijk.

60 procent minder tong

Op 8 december waren al de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk afgerond. In dit akkoord is afgesproken dat er voor de tongvisserij een korting van 60 procent geldt ten opzichte van 2023. Dit is vastgesteld in lijn met het wetenschappelijk advies voor tong om te zorgen voor behoud van de tong in de Noordzee.

Dit heeft grote negatieve gevolgen voor de Nederlandse sector. Vanuit Nederland is daarom, samen met Frankrijk, Italië, Denemarken en Portugal, de oproep gedaan om de sociaaleconomische effecten beter mee te wegen. Nederland zal samen met deze lidstaten de nieuwe Europese Commissie ook oproepen om dit op te pakken.

Oog voor impact

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt mee te voelen “met de zorgen van de vissers over de uitkomst van de onderhandelingen. De beperking van de vangst van tong is van belang voor het behoud van de tong in de Noordzee. Maar het is een grote klap voor de Nederlandse vissers, hun families en de keten.”

“Ik ben en blijf met de sector hierover in gesprek. Naast het wetenschappelijk advies voor behoud van gezonde visbestanden, moet ook oog zijn voor de sociaaleconomische impact voor de visserij. Samen met andere lidstaten zet ik me in richting de Europese Commissie om hier meer balans in te krijgen.”

Palingvisserij

De aalpopulatie in Europa verkeert in kritieke toestand. Voor Nederland blijft de gesloten periode voor aal onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hierbij om de periode van september tot en met november en drie extra maanden die Nederland binnen de gestelde voorwaarden zelf kan invullen.

Daarnaast gelden er in 2024 gesloten periodes voor de vangst van glasaal. Nederland vangt zelf geen glasaal, maar voert dit wel aan voor uitzet in het kader van aalherstel en de kweek ten behoeve van consumptie.

Meer makreel

Als gevolg van het aflopen van het Toegangsakkoord van de EU met Noorwegen, kon Denemarken zijn quotum niet opvissen in de Noorse wateren. Tijdens de raad hebben de EU-lidstaten hier nieuwe afspraken over gemaakt. Daarmee zijn de vangstmogelijkheden die niet benut konden worden weer beschikbaar. Dit is in het voordeel van onder andere Nederland, omdat Nederlandse vissers hierdoor meer makreel mogen vangen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -