- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVissers krijgen tegemoetkoming voor gestegen kosten

Vissers krijgen tegemoetkoming voor gestegen kosten

- Advertentie -

Delen

Vissers die zijn getroffen door de sterk gestegen bedrijfskosten kunnen een beroep doen op een speciale financiële tegemoetkoming. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per ondernemer maximaal 30.000 euro als steun beschikbaar.

“De visserijsector staat voor grote uitdagingen en wordt daarnaast hard getroffen door de hoge brandstofprijzen”, geeft minister Piet Adema van LNV als toelichting. Voor de overbruggingsregeling is 10 miljoen euro vrijgemaakt. Visserijbedrijven kunnen eenmalig maximaal 30.000 euro ontvangen, over een periode van drie belastingjaren.

Brandstofbesparende motoren

Adema wijst op de onzekerheid over de toekomst bij ondernemers, hun gezinnen en in gemeenschappen. “Deze tegemoetkoming geeft ondernemers een steuntje in de rug. Ik ben me ervan bewust dat het bedrag niet kostendekkend is. Het moet dan ook worden gezien in samenhang met de financiële ondersteuning om de visserijvloot te verduurzamen. Hierbij zullen brandstofbesparende motoren ook een belangrijk onderdeel zijn.”

De regeling wordt momenteel uitgewerkt. Vissers kunnen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 een aanvraag indienen. De informatie komt begin 2023 beschikbaar op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. (foto Valerie Kuypers en Martijn Beekman / Rijksoverheid.nl)

Verduurzaming visserijvloot

Naast de hoge brandstofprijzen heeft de sector te maken met ingrijpende, structurele veranderingen, zoals afname van visgebieden en regelgeving op het gebied van verduurzaming. Om de visserij te ondersteunen in de overgang naar “een toekomstbestendige duurzame en economisch rendabele vloot” is tot 2030 in totaal 444 miljoen euro beschikbaar, zo werd eerder dit jaar bekendgemaakt.

Dat geld is onder meer bedoeld voor investeringen en innovaties op het gebied van duurzame visserijtechnieken, moderne en schone motoren en hulp aan ketenbedrijven, zoals visafslagen.

Saneringsregeling Brexit

Daarnaast wordt uit dit budget de saneringsregeling gefinancierd voor visserijschepen die worden geraakt door de Brexit. Deze regeling is al opengesteld. De aanmeldtermijn loopt tot 30 november.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -