- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekEthiek in de vrije markt

Ethiek in de vrije markt [Steken onder water]

- Advertentie -

Delen

Sluipwespen steken rupsen om ze te verlammen. Vervolgens leggen ze eitjes in de verlamde rups. De eitjes komen uit en de jonge wespjes vreten de rups van binnenuit op, zorgvuldig de vitale organen intact latend zodat de rups blijft leven en lekker warm blijft. Mooi voorbeeld van het gebrek aan ethiek in de natuur.
Ik kan het niet helpen, maar ik moet steeds aan dat tafereel denken als ik hoor dat binnenvaartondernemers de rentebetaling van hun (over the) tophypotheek erbij lenen. Zo wordt de schuld voor de ondernemer zo hoog mogelijk opgeschroefd. “Pappen en nathouden”, noemt Wim Onderdelinden dit tafereel eufemistisch, waarbij het faillissement van de binnenvaartondernemer zo lang mogelijk wordt uitgesteld, omdat een executieverkoop nog te weinig opbrengt. Mocht de crisis een keer aflopen, dan begint voor de schipper de lijdensweg pas echt, en dan heeft de bank goede zaken gedaan. Waarschijnlijker is dat de crisis te lang aanhoudt, de schipper alsnog failliet gaat en de bank voor wat betreft de afbetaling van die groeihypotheek met lege handen staat.
Die handen worden dan in onschuld gewassen. Je kan moeilijk een financiële instelling verwijten dat zij haar eigen financiën op orde houdt of brengt. Mooi voorbeeld van het gebrek aan ethiek in de vrije markt. Van de andere kant heeft het opleggen van zo goed als failliete schepen niets te maken met liefdadigheid. Als de markt aantrekt, wordt toch ook dat schip meer waard voor die bank, zou je zeggen. Meer een creatieve oplossing die van een lange termijn visie getuigt.
Dat zijn begrippen die veel mensen niet eens begrijpen. Als je bij de Europese Commissie spreekt over een langetermijnvisie, denken ze dat je drie maanden moet nadenken voordat je met een nietszeggend antwoord komt. Bij de NMa deden ze er zelfs zeven maanden over, met dien verstande dat het antwoord wel iets zei: namelijk dat niets mag (wat ze al die tijd hadden geweten).
Mag een groepje ambtenaren bedrijfstakken verlammen? Ik begrijp niets meer van het bestuur van dit land. Barendrecht reserveert een miljoen voor rechtzaken tegen het Rijk om te voorkomen dat de CO2 daar de bodem wordt ingeslagen. Een mooi voorbeeld van democratische ethiek. Ambtenaartjes hollen het systeem uit, maar laten de vitale delen intact. Anders zitten ze er niet meer zo warmpjes bij.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -