- Advertentie -
- Advertentie -
HomeElektriciteitsnet in havens Vlissingen-Oost zit vol

Elektriciteitsnet in havens Vlissingen-Oost zit vol

- Advertentie -

Delen

Het regionale elektriciteitsnet in Vlissingen-Oost heeft zijn maximale capaciteit bereikt in een deel van het havengebied. Het gaat om Havens 9350-9990, dicht bij het verdeelstation Vlissingen-Oost.

Netbeheerder Stedin kondigde op 15 mei voor dit gebied congestie aan bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en start een onderzoek naar congestiemanagement. Dit betekent dat het voor grote bedrijven niet meer mogelijk is om een nieuwe aanvraag te doen voor het afnemen van elektriciteit of een uitbreiding van de bestaande aansluiting. Aanvragen voor het terugleveren van elektriciteit zijn nog wel mogelijk.

Vraag groeit hard

Stedin-regiodirecteur Martin Martens zegt: “In 2022 verdriedubbelde Stedin ruimschoots de capaciteit van dit station van 40 MW naar 150 MW, vanwege de groeiende vraag naar elektriciteit. Steeds meer bedrijven willen zich vestigen in de haven en verduurzamen hun bedrijfsprocessen. Daardoor moet het stroomnet opnieuw worden uitgebreid. De vraag vanuit de markt gaat harder dan het tempo waarop Stedin het net kan uitbreiden.”

Er is een nieuwe uitbreiding in het verdeelstation Vlissingen-Oost gepland. Het gaat om een extra transformator van 150 MW en een extra schakelinstallatie. Daarnaast onderzoekt Stedin samen met TenneT of een uitbreiding van de bestaande 150 kV aan netcapaciteit nodig is. Naar verwachting zijn de werkzaamheden van Stedin in 2029 gereed.

Onderzoek

Sinds 19 juli 2023 geldt er al congestie voor het afnemen van elektriciteit op het landelijke hoogspanningsnet van landelijke netbeheerder TenneT. Het onderzoek naar congestiemanagement door TenneT loopt nog en de uitkomsten worden in juni verwacht. Dankzij dit onderzoek hebben zowel TenneT als Stedin meer inzicht in de stroomvraag van bedrijven op de wachtlijst en daarmee in de toekomstige vraag naar transportcapaciteit in het havengebied van Vlissingen-Oost.

Als uit het onderzoek van TenneT zou blijken dat er nog ruimte is voor bepaalde delen van Zeeland, dan geldt dat niet voor klanten in Vlissingen-Oost Havens 9350-9990. Dat komt doordat er ook congestie is op het regionale net van Stedin.

Flexibel energiegebruik

In het congestiemanagementonderzoek gaat Stedin na of het regionale net beter benut kan worden door het flexibel omgaan met energieverbruik door de bedrijven in dit deel van de haven. Eind 2024 verwacht Stedin de resultaten van dit onderzoek.

Stedin roept bedrijven in dit gebied op om flexibel vermogen aan te bieden via: . Daar kunnen ze dan een vergoeding voor krijgen.

Het gaat bijvoorbeeld om het, op verzoek van Stedin, tijdelijk afschakelen van een windpark, zonnepanelen of een warmtekrachtkoppeling op momenten dat er én veel zonne-energie én veel windenergie wordt opgewekt. Ook flexibel regelvermogen met behulp van een grote batterij, koelinstallatie of elektrische boiler is welkom. Ook het op verzoek tijdelijk meer of minder elektriciteit gebruiken kan helpen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -