- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsEerste containers via Flevokust Haven

Eerste containers via Flevokust Haven

- Advertentie -

Delen

CTU Flevokust heeft 3 april de eerste containers afgehandeld. De nieuwe overslaghaven bij Lelystad is gedeeltelijk in gebruik genomen. De komende maanden wordt het 5 hectare grote haventerrein  afgemaakt. Tegelijkertijd wordt het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt.

De nieuwe haven moet de regionale economie versterken ruimte bieden om te ondernemen. Volgens Provincie Flevoland heeft Flevokust Haven de potentie om een belangrijke schakel te worden in logistiek Nederland.

CTU is de containertak van de Theo Pouw Groep uit Utrecht. Het bedrijf heeft het eerste deel van 200 x 50 meter kade in gebruik genomen.

Regionaal

“Eigenlijk was Flevokust Haven al in bedrijf omdat we de overslag verzorgden via een tijdelijk locatie bij de Maxima-centrale. Met de ingebruikname van het haventerrein zijn we weer een stap dichter bij een efficiënte ontsluiting van de regio Flevoland via het water”, aldus Etienne Morriën, directeur van CTU.

“Als terminalexploitant zien wij goede kansen hier. Met deze nieuwe regionale haven kunnen we vervoerders volop flexibiliteit bieden en meer snelheid bij het laden en lossen.”

Vaarroute Amsterdam-Lemmer

Flevokust Haven is een compleet nieuwe multimodale binnenhaven met een overslagkade en een havengebonden binnendijks bedrijventerrein ten noorden van Lelystad. “Door de centrale ligging vlakbij de A6, de vaarroute Amsterdam-Lemmer, vliegveld Amsterdam Lelystad Airport en de aanwezigheid van het spoor kan de haven zich ontwikkelen tot een belangrijke schakel in logistieke activiteiten”, prijs de provincie de haven aan in een persbericht.

“Bovendien ligt de haven midden in een groot agrarisch productiegebied waarvoor binnenvaart een prima alternatief voor vervoer over de weg kan zijn. Vervoer over water is schoner en vermindert de filedruk. De haven is geschikt voor op- en overslag van containers, projectlading en stukgoed.”

Op schema

Nadat gedeputeerde Appelman ruim een jaar geleden het laatste water uit de bouwput pompte, is er gewerkt aan het nieuwe haventerrein, de golfbreker en een vaargeul. Ter hoogte van Flevokust Haven is een kruispunt aangelegd op de IJsselmeerdijk. Het nieuwe kruispunt verbindt straks via de IJsselmeerdijk de binnen- en buitendijkse terreinen met elkaar. De komende maanden wordt de terreininrichting afgerond en naar verwachting zal de haven half 2018 volledige operationeel zijn.

Ontsluiting via water

Inmiddels wordt ook 7,4 hectare grond van het binnendijkse havengebonden industrieterrein bouwrijp gemaakt. Dit is een gedeelte van fase 1, die in totaal bestaat uit 43 hectare. Op basis van de vraag uit de markt wordt het resterende deel van het industrieterrein verder bouwrijp gemaakt. De locatie is inmiddels geschikt voor bebouwing.

Provincie Flevoland en de gemeente Lelystad werken samen aan de ontwikkeling van Flevokust Haven. De provincie realiseert de buitendijkse containerterminal en overslaghaven en de gemeente Lelystad het binnendijkse havengebonden industrieterrein.

Flevoland vindt het project belangrijk voor de economische structuurversterking en de werkgelegenheid in Lelystad en de regio. “Met de realisatie  van Flevokust Haven zijn we weer een stap dichter bij efficiënte ontsluiting van Flevoland via het water. Door de actieve verbinding tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen biedt Flevokust Haven bovendien volop ruimte aan nieuwe initiatieven”, aldus gedeputeerde Appelman.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -