De Vlaamse Waterweg neemt voorzorgsmaatregelen om de waterstand van het Albertkanaal en de overige kanalen op peil te houden. “De toestand is nog niet zorgwekkend, maar we zijn wel genoodzaakt passende maatregelen te nemen”, zegt woordvoerder Ben Nauwelaers.
Door de snelle peildalingen in de kustregio zijn de volgende diepgangsbeperkingen van kracht:
· De IJzer tussen Nieuwpoort en Fintele is verder beperkt van 1,60 meter naar 1,50 meter
· De IJzer tussen Fintele en de grens is verder beperkt van 1,30 meter naar 1,00 meter
· Kanaal Ieper-IJzer tussen de IJzer en Boezinge-Sas isverder beperkt van 1,30 meter naar 1,00 meter
· Kanaal Plassendale-Nieuwpoort is verder beperkt van 1,90 meter naar 1,80 meter
· Kanaal Gent-Oostende tussen de Dammerpoortsluis en sluis Plassendale is verder beperkt van 2,40 meter naar 2,30 meter
· op het Kanaal naar Charleroi
Kans op schade
Op de IJzer registreert De Vlaamse Waterweg een verder dalende tendens. Door de beperkte diepgang raadt de vaarwegbeheerder schippers aan “voldoende traag” te varen. Zo vermindert de kans op schade aan de romp en de schroef.
Een andere maatregel is het gegroepeerd schutten van de pleziervaart met een maximale wachttijd van één uur, bij voorkeur samen met de beroepsvaart. Dat geldt bij de Dammerpoortsluis in Brugge, sluis Evergem, en sluis 1 Merelbeke. Sluis 2 Merelbeke (Ringvaart) is gestremd.
Op het Albertkanaal zijn de waterkrachtcentrales in Wijnegem (foto), Olen en Ham stilgelegd om water te besparen. In Olen en Ham worden deze centrales ingeschakeld als pompen. Er wordt dagelijks water teruggepompt naar hogere delen van het Albertkanaal. Terugpompen van het schutwater gebeurt ook bij de sluis van Zemst op het Zeekanaal.