- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVeel te zien en doen in Museum ’t Kromhout tijdens Zeehavendagen Amsterdam

Veel te zien en doen in Museum ’t Kromhout tijdens Zeehavendagen Amsterdam

- Advertentie -

Delen

Op 29 en 30 juni zijn in Amsterdam de jaarlijkse Zeehavendagen 2024. Museum ’t Kromhout doet weer mee en organiseert, samen met Amports en Stadsherstel Amsterdam, diverse activiteiten.

Zo kunnen bezoekers meevaren met historische schepen: een oude sleepboot en een voormalig personenveerbootje (dat vroeger van Volendam naar Marken voer). Beide vaartuigen zijn uitgerust met een historische Kromhoutmotor. Ook de oude blusboot van Amsterdam, de Jan van der Heyde II uit 1930, doet de steiger van het museum aan.

Verder is de boekpresentatie gepland van de Engelse vertaling van het boek Motorschip Bregetta, varend door de tijd 1914-2019 door Bea Pijn-Blom, schrijfster en eigenaar. Het schip kan bezocht worden. Er is een inleiding door bioloog Midas Dekkers, liefhebber van historische schepen.

(foto Museum ’t Kromhout)

Zelf een motor demonteren

Er zijn maritieme wandelingen over de oostelijke eilanden. Onder leiding van een gids lopen deelnemers langs alle maritieme historische locaties. Twee keer per dag, vertrek om11.00 en 14.00 uur vanaf Museum ’t Kromhout.

Voor volwassenen zijn er workshop om een motor te demonteren. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals een puzzeltocht (Kids Explorer Tour) door het museum.

Scheepsbouwgebied

Museum ’t Kromhout staat in het 17e-eeuwse scheepsbouwgebied van Amsterdam. Dit gebied rond de Nieuwe Vaart en de eilanden Kattenburg, Wittenburg en Oostenburg was destijds het grootste industriële complex in de wereld. Hier werden niet alleen schepen voor de VOC en voor de Admiraliteit (de Marine) gebouwd, maar ook allerlei kleinere vaartuigen voor de kust- en binnenvaart. Museum ‘t Kromhout en het Scheepvaartmuseum zijn de laatste overblijfselen van de bloeiende scheepsbouwhistorie in dit oostelijk deel van het centrum.

In de tweede helft van de 19e eeuw is de familie Goedkoop op de oude Kromhoutwerf aan de Nieuwe Vaart begonnen met het bouwen van stoommachines en scheepsmotoren. In een van de monumentale hallen is nu het Kromhout Motorenmuseum gevestigd. Daar zijn oude, gerestaureerde motoren in werking te zien.

Tickets

Tickets voor de maritieme stadswandelingen en combi-tickets voor vaartocht en het museumbezoek zijn online te koop. Voor beide dagen geldt een korting van 50 procent op de entreeprijs. Openingstijden: 10.00 – 16.00 uur.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -