- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDoorvaarttarief voor alle Antwerpse sluizen

Doorvaarttarief voor alle Antwerpse sluizen

- Advertentie -

Delen

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is 3 april gestart met een proefregeling die het binnenschepen in doorvaart mogelijk maakt bij elk sluizencomplex in de haven gebruik te maken van een doorvaarttarief. Voorheen kon dat alleen bij de Royers-, de Van Cauwelaert- en de Boudewijnsluis. Ook werd een verplicht te volgen reisweg opgelegd. Op vraag van de binnenvaartsector is deze regeling aangepast.

Binnenschepen in doorvaart kunnen vanaf deze maand ook gebruik maken van het Berendrecht- en Zandvlietcomplex voor een doorvaarttarief. Ter ontlasting van het Leopolddok geldt er echter nog een verplichte reisweg tussen Hansadok en Amerikadok (Hansadok, doorsteek 5e Havendok, 5e Havendok, Noordkasteelbrug en Amerikadok). De proef wordt na zes maanden geëvalueerd.

Minder wachttijden
Met de renovatie van de Van Cauwelaertsluis, waardoor de sluis van december 2009 tot januari 2011 buiten dienst was, werd het voor binnenvaartschepen mogelijk om gebruik te maken van het Berendrecht- en Zandvlietcomplex aan doorvaarttarief. Na de officiële inhuldiging van de vernieuwde sluis verviel deze tijdelijke regeling. Op het Permanent Overleg van de Binnenvaart kaartte de sector vervolgens aan dat de doorvaartregeling nadelig is voor de wachttijden en de flexibiliteit van het binnenvaartverkeer in de Antwerpse haven.
Het Havenbedrijf besliste onlangs om aan de wensen tegemoet te komen en de doorvaartregeling aan te passen. Een schip in doorvaart moet nog steeds de kortst mogelijk weg volgen, maar mag daarvoor gebruik maken van elk sluizencomplex in de haven van Antwerpen.

Proef
Het gaat in eerste instantie om een proefregeling voor zes maanden zodat het Havenbedrijf kan testen of de binnenvaart inderdaad een vlottere en flexibeler doorgang krijgt bij alle sluizen en er minder wachttijden ontstaan. “Het voorlopige karakter van de maatregel laat ook toe de regeling te verfijnen indien de praktijk dit vereist. Na zes maanden volgt een evaluatie waarna de regeling een definitief karakter kan krijgen.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -