Onderzoek naar ontgassen

0

Vanaf vandaag (woensdag 4 april) onderzoeken de binnenvaart-toezichthouders in de regio Rijnmond de ‘problematiek’ rond het ontgassen. Daarbij zijn DCMR, de politie (zowel KLPD als Zeehavenpolitie), Rijkswaterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, Douane en Havenbedrijf Rotterdam betrokken.

Het gaat om het eerste van een reeks onderzoeken. Gekekn wordt zowel naar varende als stilliggende schepen. De verwachting is dat het onderzoek tot het eind van dit jaar duurt.

Verboden
In een toelichting meldt Havenbedrijf Rotterdam: "Ontgassen is noodzakelijk wanneer binnenvaarttankschepen van lading wisselen. De tanks worden dan schoongemaakt en eventueel ontgast. Het is momenteel een actueel onderwerp in de lokale politiek. Hoewel internationale regelgeving ontgassen op de rivier verbiedt als dit plaatsvindt in de buurt van woonkernen of kunstwerken, roept deze regelgeving de nodige vragen op."
In de rotterdamse gemeenteraad kwam het onderwerp vorige maand aan de orde. Op initiatief van GroenLinks gaan de gemeente, het Havenbedrijf en milieudienst Milieudienst DCMR  internationaal pleiten voor een verbod op het ontgassen van schepen in de open lucht.

Noodklok
In Duitsland is een wet in voorbereiding, waardoor een grote groep producten niet langer op Duits grondgebied mag worden geventileerd. Dat zou vergaande gevolgen hebben voor de binnentankvaart. Het CBRB luidde naar aanlediing daarvan de noodklok en heeft de Nederlandse overheid gevraagd internationaal te pleiten voor een Europese oplossing.
Het directe gevolg van het Duitse wetsontwerp kan zijn dat veel binnenvaarttankers in Nederland de tanks zullen ventileren. Het CBRB verwacht zelfs dat schepen ervoor om zullen varen. Er is immers geen goede infrastructuur beschikbaar voor de ontvangst en verwerking van ladingdampen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.