- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNoodkreet om Gelderse veren

Noodkreet om Gelderse veren

- Advertentie -

Delen

Provincie Gelderland moet ook na 2023 de veerdiensten blijven steunen. Anders komt de helft van de 49 veren in problemen. Die oproep doet de landelijke Vereniging Vrienden van de Voetveren in een resolutie.

Die werd 29 oktober op de jaarvergadering in Deventer aangenomen. Provincie Gelderland is volgens de VVV van plan om met ingang van 2024 te stoppen met de financiële ondersteuning. Dat gaat via de Stichting Veren Gelderland.

Voor bijna de helft van de 49 veren over de rivieren in Gelderland betekent de maatregel een forse financiële verslechtering. VVV voorspelt uitgeklede dienstregelingen en/of hogere tarieven. “Met als onverhoopt nadelig effect: meer milieuonvriendelijke en ongezonde mobiliteit na 2024.”

Onmisbare schakel

De veerdiensten in Gelderland spelen volgens de VVV “onmiskenbaar een essentiële rol” en zijn “een onmisbare schakel” voor “duurzame regionale bereikbaarheid en mobiliteit, behoud en bevordering van de leefbaarheid van de Gelderse regio’s, alsmede profilering en versterking van recreatie en toerisme in Gelderland als Nederlands aantrekkelijkste fiets- en wandelprovincie”.

De VVV roept de provincie op om samen met de Gelderse oevergemeenten en de exploitanten/eigenaren van de veerdiensten “eendrachtig te werken aan een volhoudbare aanpak van ondersteuning door de provincie Gelderland met als resultaat dat de Gelderse veren ook vanaf 2024 hun belangrijke verbindende functie in alle opzichten kunnen blijven vervullen”.

Ongewenst

“Nu nog bieden deze veren aan forenzen, scholieren, andere inwoners de kortste verbinding over water. Milieuvriendelijk, goed voor leefbaarheid en gezondheid. Ook zorgen de ponten en pontjes voor een aantrekkelijk recreatief en toeristisch klimaat voor fietsers en wandelaars.”

De landelijke Vereniging Vrienden van de Voetveren vindt de plannen van de provincie ongewenst en zet zich in samenwerking met organisaties als Fietsersbond, LVP, VEEON en Wandelnet in voor “een eigentijds behoud van de ondersteuning van de veerdiensten door provincie en gemeenten”. Eerder al lobbyde de VVV bij de partijen in Provinciale Staten van Gelderland om blijvende steun voor de veren in hun programma voor de verkiezingen van komend jaar op te nemen.

Nieuwe naam

De Vereniging Vrienden van de Voetveren vierde 29 oktober haar 40-jarig bestaan. Bij die gelegenheid is de naam omgedoopt in Vereniging Vrienden van de Veerponten.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -