- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHistorische hijskraan arriveert in Venlo

Historische hijskraan arriveert in Venlo

- Advertentie -

Delen

De oude hijskraan van Scheepswerf P.E.J. Smits in Velden is vervoerd naar het oude havenkwartier van Venlo. Daar krijgt het gevaarte op de Lage Loswal een definitieve plek. Het gemeentebestuur heeft de kraan aangekocht om het heringerichte vroegere bedrijventerrein op te sieren.

De kraan werd in 1926 in Belfeld gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat om bij de stuw in Belfeld de schuiven te lichten en weer terug te plaatsen. In de jaren 60 werd hij vervangen door een nieuw exemplaar. Scheepswerf Smits nam de kraan over om boten in en uit de Maas te hijsen. De laatste dertig jaar was hij niet meer in gebruik. Venlo heeft hem gekocht en laten restaureren.

Lage Loswal

De bijna honderd jaar oude hijskraan verwijst naar het verleden van de Lage Loswal. Vanaf de 14e eeuw was het de laad- en losplaats voor de Maashandel. Venlo vervulde toen een centrale rol. Eeuwenlang werden daar goederen verscheept, opgeslagen en verhandeld. Tot ver in de 20e eeuw was er nog veel bedrijvigheid aan deze plek.

Stadshistoricus Sef Derkx is blij dat de hijskraam weer terug is op de Lage Loswal: “Het is mooi dat de Lage Loswal de laatste jaren aandacht heeft gekregen. Het gebied is prachtig opgeknapt. De kraan vertelt het historische verhaal van Venlo. De hijskraan aan de Lage Loswal hoort daarom ook bij Venlo en het is ook goed dat de kraan is opgenomen in de Erfgoudwandelroute van de stad.”

Onthulling

De komende tijd plaatst de gemeente een hekwerk rond de hijskraan. In november wordt het pronkstuk officieel onthuld.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -