- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOok Noord-Brabant wil Maasveren toch financieel ondersteunen

Ook Noord-Brabant wil Maasveren toch financieel ondersteunen

- Advertentie -

Delen

Noord-Brabant wil de Maasveren financieel ondersteunen. Dat hebben de coalitiepartijen afgesproken in het bestuursakkoord.

VVD, GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Lokaal Brabant vormen samen het nieuwe provinciebestuur. Op 1 september presenteerden ze hun akkoord. Daarin staat te lezen dat de exploitatie van de veren weliswaar bij de betrokken oevergemeenten ligt, maar dat de provincie een bijdrage wil leveren.

Eerder sprak ook het nieuwe bestuur van Gelderland zijn steun uit. Het vorige college van Gedeputeerde Staten wilde de lege kas van het Gelderse Verenfonds niet aanvullen. Op dat fonds konden de veerdiensten een beroep doen om financieel het hoofd boven water te houden.

Gelders Verenfonds

Voor het eerst zegt Noord-Brabant nu ook steun toe aan de veerponten over de Maas. Jarenlang vroegen de Maasveren tevergeefs subsidie aan bij Oss, Westmaas en Waal en Maasdriel. 2023 is het jaar van de waarheid voor de vijf veren. Door het beëindigen van het Gelderse Verenfonds dreigde het exploitatietekort geheel voor rekening van de drie oevergemeenten te komen.

Directeur Lars Cleijne van Stichting de Maasveren legt uit waarom het geld nodig: “Op het ogenblik dat die subsidie wegvalt, moeten we als stichting gaan snijden in onze dienstverlening. Dan moeten we de tarieven verhogen of minder gaan varen. Ik heb de drie gemeenten verteld dat dit niet mijn voorkeur heeft. Ik verwacht dat we ondersteuning gaan krijgen van de betrokken gemeenten. In september gaat de gemeenteraad van Oss zich buigen over de financiële bijdrage aan de veren over de Maas.”

Het is de vraag of er vijf veerponten kunnen blijven varen. In Oss ziet een woordvoerster van de VVD-fractie het zo: “Wat ons betreft, gaat een veerpont eruit, maar dat is een financiële afweging. Wij moeten als gemeenteraad van Oss in deze tijd letten op de gemeentelijke beurs. Ik denk dat het prima uit de voeten kan met vier veren.”

Goed nieuws

Onlangs werd duidelijk dat het nieuwe provinciebestuur van Gelderland de veren niet in de steek wil laten. Gedeputeerde Staten is bereid om op een of andere manier te helpen. Nu gaan ook de Brabantse bestuurders overstag: ‘We staan open voor het versterken van de veerverbindingen over de Maas. De exploitatie van de veren ligt in handen van de gemeenten. Noord-Brabant kan een bijdrage leveren in het realiseren van een veerverbinding, als dit bijdraagt aan de bereikbaarheid van onze provincie en de exploitatie duurzaam is.”

Hoewel de provincie Noord-Brabant dus nog een voorbehoud maakt over de exploitatiekosten, is Cleijne blij met de nieuwe opstelling. “Dit maakt het praten over de toekomst van onze veren een stuk makkelijker. Alle gemeenten zitten over een tijdje aan tafel. Dat alleen al is heel goed nieuws.”

Door Noud van der Zee

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -