- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDoeksen-ferry Willem Barentsz wint Shippax Award 2021

Doeksen-ferry Willem Barentsz wint Shippax Award 2021

- Advertentie -

Delen

Rederij Doeksen heeft voor de Willem Barentsz, de allereerste veerboot op LNG in Nederland, de internationale Shippax Technology and Design Award 2021 gewonnen!

“Met de ondiepe Waddenzee (UNESCO-werelderfgoed) als werkgebied, staat ecologische duurzaamheid centraal in het ontwerp van de 70,65 m lange en 17 m brede catamaran Willem Barentsz”, staat in het juryrapport. “Het schip wordt aangedreven door twee 1.492 kW MTU high-speed LNG-motoren die Veth azimuthing-thrusters aandrijven. In elke romp bevindt zich in een LNG-tank van 46 m³.”

Hybride

Als onderdeel van het hybride pakket heeft Willem Barentsz ook een Orcan-warmteterugwinningssysteem, waarbij restwarmte wordt omgezet in mechanische kracht. Die wordt gebruikt om twee batterijpakketten op te laden die de boegschroeven aandrijven. Zonnepanelen leveren een deel van de hotelbelasting en andere energiebesparende maatregelen zijn onder meer thermopane ramen en het gebruik van restwarmte voor de verwarming van passagierssalons.

“De compacte Willem Barentsz is niet alleen de beste en zuinigste ro-pax-veerboot in haar klasse die ooit is ontworpen voor de Waddenzee, maar is ook een echte boutique-veerboot met aantrekkelijke ontwerpelementen die typerend zijn voor het gebied waarin het schip actief is. Dankzij grote ramen die rond het salondek zijn gewikkeld, versmelt het hoofdpassagiersdek met het unieke zeelandschap.” Aldus de jury.

Shippax Awards

Rederij Doeksen bedankt BMT Nigel Gee (nautisch ontwerp), Vripack (design interieur en exterieur), scheepswerf Strategic Marine, MTU/Rolls Royce (motoren), Orcan Energy (warmteterugwinning), MSN (LNG-systemen) “en alle overige partijen waarmee wij hebben samengewerkt” (…) “voor hun belangrijke bijdragen aan dit geweldige resultaat”.

De Shippax Awards worden sinds 1996 uitgereikt als onderscheiding voor bijzondere innovaties en exceptioneel design in de ferrywereld. Rederij Doeksen won de prijs eenmaal eerder. In 2006 kreeg de Vlieland de Shippax Award for Ferry Lounge’.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -